SMHI varnar för snö och blåst på Gotland och i nordostligaste Svealand.
SMHI varnar för snö och blåst på Gotland och i nordostligaste Svealand. - Foto: TT/Shutterstock

Nu drar andra snösmockan in – här blir det värst i landet

Busväder i form av snö och hårda vindar är på väg in över delar av landet, varnar SMHI. Värst ser det ut att bli på Gotland. Där kan det bli riktigt besvärligt, säger meteorologen Sofia Söderberg.


Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Den som vill undvika en knepig väderlek gör för närvarande bäst i att hålla sig borta från nordostligaste Sveland och Gotland, där SMHI har gula varningar utfärdade. För östra Gotland gäller en orange varning (se faktaruta).

På måndagskvällen började vinden i områdena tillta. Därefter väntas snöfall, både från öster och norr.

— Det blir tidvis hårda vindbyar, på vissa håll vid kusterna mycket hårda vindbyar, säger Sofia Söderberg.

Hon påpekar att det är svårt att uppskatta hur stora snömängder det blir.

— Det finns stråk med snöbyar som kan vara kraftiga, men det är troligen rätt stora lokala variationer. Det främst i de nordöstra delarna av de här varningsområdena som det kan bli lite större mängder.

Ellevio förstärker sin beredskap

Den hårda vinden innebär att snön kommer att driva och samlas på vissa håll, medan den på andra håll blåser bort.

Till följd av SMHI.s varningar har eldistributören Ellevio förstärkt sin beredskap i Stockholmsområdet.

"Vi har lagt in extra beredskapsresurser för att kunna agera så fort det går i händelse av störningar", säger Christian Skoglund, driftchef på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Blåsten och snön väntas så småningom mattas av, med början i sydväst. På Gotland beräknas ovädret ha dragit bort omkring tidigt på tisdagseftermiddagen medan ostligaste Svealand får vänta till tisdagskvällen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!