Då blir elen dyrast i Sverige...
Då blir elen dyrast i Sverige... - Foto: Hasse Holmberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Då blir elen dyrast: "Räkningar ingen sett tidigare"

De höga elpriserna är bara lugnet före stormen, menar många elföretag som varnar för att priserna inte nått kulmen ännu...


Elpriserna fortsätter sprida oro i de svenska hemmen, något elföretagen lagt märke till bland sina kunder.

– Många frågar om elavtal och om det finns något billigare. Samtidigt är det min känsla att folk är väldigt medvetna om situationen, säger Mikael Bladh, chef för fakturering och betalning på Eon till Expressen.

Dubbelt så många samtal till elbolagens kundtjänster

Bladh har, liksom många andra på flera elföretag, lagt märke till att dubbelt så många samtal till företagens kundtjänster kommit in den senaste tiden.

Priserna har under fredagen ökat med ett par tioöringar sedan torsdagen. Tack vare varmare väder väntas priserna sjunka något – men det är bara tillfälligt.

– I början av januari kommer räkningar som ingen sett tidigare.

Elkunderna har nämligen ännu inte drabbats av de riktigt höga kostnaderna, menar Mikael. Än så länge har räkningar på mer än 10 000 kronor i månaden främst skickats ut till villaägare, och sena inbetalningar har ökat markant.

Så kan du klara av att betala elräkningen

På frågan om vad man själv kan göra om man inte har möjlighet att betala sina räkningar, tipsar Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft, att kontakta elbolaget.

– I slutändan handlar det alltid om att man måste betala. Om man får problem är det viktigt att kontakta oss. Vi är inte omöjliga och lyssnar på kunden. Det har vi alltid gjort, säger han till Expressen.

I specifika fall kan det vara möjligt med ett tillfälligt uppskov eller en amorteringsplan.

Mikael Bladh rekommenderar att spara pengar för framtida elräkningar, och att i största mån spara in på elförbrukningen.

El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft höga elkostnader?
Tack för din röst!