Forskare vid Göteborgs universitet ska göra undersökningar vid Nord Stream-läckorna öster om Bornholm. Arkivbild.
Forskare vid Göteborgs universitet ska göra undersökningar vid Nord Stream-läckorna öster om Bornholm. Arkivbild. - Foto: TT

Nya metanmätningar vid Nord Stream-läckorna

Forskare vid Göteborgs universitet ska på nytt att åka ut till platsen för Nord Stream-läckorna i södra Östersjön för att undersöka konsekvenserna av metangasutsläppet i havet.


Fakta: Gasläckorna i Östersjön

totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön i slutet av september.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

I en första undersökning som gjordes med hjälp av undervattensrobotar i höstas uppmättes metanhalterna i vattnet runt läckorna på Nord Stream-ledningarna till 1 000 gånger högre än normalt.

Proverna från den expeditionen är fortfarande under analys, men enligt forskarna krävs det fler mätningar för att kunna dra slutsatser om vilken påverkan det stora gasutsläppet får på vattnet och det biologiska livet i havet.

Den nya expeditionen med forskningsfartyget Skagerak inleds den 8 januari och ska pågå i en vecka.

"Nu kan vi ta reda på vart metanet tagit vägen sedan läckan. Bröts det ner av bakterier, späddes det ut eller har det gått upp i atmosfären? Vi kommer mäta på samma saker som vid höstens expedition; metanhalter, pH, bakterie- och planktonsammansättning", säger forskaren Katarina Abrahamsson, koordinator för expeditionen, i ett pressmeddelande.

Även tyska forskare ska delta med utrustning som gör det möjligt att skilja på naturligt förekommande metanutsläpp i havet och utsläpp från gasledningarna. Detta är enligt Katarina Abrahamsson viktigt för att kunna dra rätt slutsatser om utsläppets påverkan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!