Lisa Nåbo, ordförande i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU. Arkivbild.
Lisa Nåbo, ordförande i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU. Arkivbild. - Foto: TT

SSU: Utan vision dör Socialdemokraterna

Åtta års ängsligt och visionslöst regeringsinnehav ledde fram till att Socialdemokraterna tappade makten i valet, enligt det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) valanalys. Att försöka skrämmas med SD eller satsa allt på pensionärer vinner inga unga.


Fakta: Valresultatet för S

Socialdemokraterna gick framåt i höstens val till 30,3 procent, en ökning från 28,3 i valet 2018.

Sverigedemokraterna fick 20,5 procent, en ökning från 17,5 i valet 2018.

Moderaterna backade till 19,1 procent, jämfört med 19,8 i valet 2018.

Men bland unga väljare, i åldern 18–29 år, var styrkeförhållanden i årets val mellan S, SD och M nästan lika, runt 20 procents väljarstöd för vart och ett av partierna.

S har alltså klart lägre stöd bland unga jämfört med bland väljarna som helhet.

Källa: Valmyndigheten, Valu, Novus.

— S har inte gjort det som unga tycker att samhället borde göra, unga upplever att det går åt fel håll och att de och människor i deras omgivning har fått det sämre, säger förbundets ordförande Lisa Nåbo om valanalysen, som TT tagit del av.

Även om partiet gick framåt i väljarstöd räknat så kan valet inte beskrivas som något annat än en förlust, enligt SSU. Förbundet beskriver det som att stödet bland unga väljare har "imploderat" och är skrämmande lågt.

Kan dö ut

— Ett parti som tappar unga väljare dör långsamt ut, säger Lisa Nåbo.

Hon konstaterar att skolvalet visar på att resultatet för S kan bli ännu sämre bland unga i kommandeval.

S har inget att vinna på att skylla på tidigare regeringar eller problem i omvärlden, det biter inte på unga, enligt SSU. Inte heller fungerar det att skrämma unga med SD.

— Det krävs tydlig politik med konkreta lösningar och visioner om hur vi vill ha det i stället, det misslyckades man med att konkret visa i valrörelsen, anser Nåbo.

De vallöften som S gick fram med var riktade till barnfamiljer och äldre, och pensionärer var den enda riktigt prioriterade väljargruppen, enligt SSU:s analys.

"När unga efterfrågat förnyelse har S inte kunnat ge den förnyelsen. Förutom gratis kollektivtrafik på sommaren för unga hade S inget konkret vallöfte att ge unga som skulle märkas märkas i vardagen", lyder det i analysen.

Mer expansiv

Men nu är det dags att ta upp grundkonflikter om ojämlikhet, ekonomiska klyftor och orättvisor med partierna till höger. Det duger inte för S att fortsätta köpa, som SSU ser det, högerns ekonomiska analys.

— Vi behöver en mer expansiv ekonomisk politik, det behövs stora satsningar på bostäder, på klimatet, skolan och kollektivtrafiken. Och det kostar pengar, säger Nåbo.

"Lärdomen för SSU är tydlig. Om inte socialdemokratin tar ledartröjan över samhällsutvecklingen när vi väl har makten är det svårt att förklara varför vi förtjänar att fortsätta regera. Nästa gång Socialdemokraterna innehar regeringsmakten måste vi regera som om det vore den sista chansen vi får", skriver SSU i analysen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!