Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel slutar som lärare i Nynäshamn. Arkivbild.
Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel slutar som lärare i Nynäshamn. Arkivbild. - Foto: TT

Lokal SD-topp slutar som lärare – köps ut

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel får sluta som lärare i Nynäshamns kommun. I en uppgörelse med kommunen får hon drygt 800 000 kronor i avgångsvederlag.


Det var i oktober som Expressen och Expo avslöjade att Rebecca Ädel i början av 2010-talet skrivit för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.

Under pseudonym beskrev hon sig som nationalsocialist och varnade för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”, och kallade skolan för ”den värsta indoktrineringsanstalt genom tiderna”.

Rebecca Ädel använde också återkommande ordet "neger" om svarta och berömde ett inlägg från en annan person om att det behövs en ny Hitler.

20 månadslöner

Efter avslöjandet lämnade Ädel sitt uppdrag inom SD i Nynäshamn. Kommunen meddelade samtidigt att man skulle utreda Ädels roll som lärare på en högstadieskola.

På måndagen blev det klart att Ädel även lämnar sin roll som lärare. Detta efter att kommunen och Ädel nått en överenskommelse, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen får Ädel ett avgångsvederlag på drygt 800 000 kronor, motsvarande 20 månadslöner.

Fortsätter som vilde

Per Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun, säger till Dagens Nyheter att man haft en dialog mellan parterna, och att den starka arbetsrätten gjorde att man ville nå en tidig uppgörelse.

— Det hade funnits risk för en långdragen tvist och det hade inneburit att mycket fokus hade lagts på att hantera det här ärendet, i stället för det uppdrag som ligger mig allra närmast, att möta alla våra elevers behov och utbilda med god kvalité. Därför har vi bedömt att det var rätt väg att gå och få ett avslut i ärendet, säger Per Olsson.

Rebecca Ädel har tidigare meddelat att hon fortsätter som politisk vilde i Nynäshamns kommunfullmäktige under mandatperioden.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!