Partiet Nyans tog platser i två av landets kommunfullmäktige efter höstens val. Arkivbild.
Partiet Nyans tog platser i två av landets kommunfullmäktige efter höstens val. Arkivbild. - Foto: TT

Flera avhopp i partiet Nyans

Det största småpartiet i höstens val skakas av interna splittringar.Nystartade Nyans lyckades få kommunala mandat. Men nu har flera medlemmar hoppat av.


Fakta: Partiet Nyans

Det nybildade partiet Nyans hade i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen.

Partiet fick två mandat i Botkyrka och ett i Landskrona.

Partiet leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

HD och Sydsvenskan har i en tidigare granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Enligt tidningen har en av dem spridit ett inlägg med uppmaningen: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Partiledaren Mikail Yüksel har i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för det inträffade. Tre kandidater har uteslutits.

Nyans satsade i valet på att vinna röster i områden med många invandrare, särskilt muslimer.

Partiet har från start omgärdats av skandaler och avslöjanden. Bland annat visade en granskning i tidningarna HD och Sydsvenskan att fem av Nyans 25 kandidater som före valet var folkbokförda i Skåne, upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten i USA 2001.

Startar eget parti

Partiföreträdare har sagt att kampen mot islamofobi och rasism är huvudfrågor, förstatligande av skolan en annan. Övergripande vill Nyans även satsa på skolan samt förbjuda koranbränningar och karikatyrer av profeten Muhammed.

Partiet fick kommunala mandat, två i Botkyrka och ett i Landskrona. I den sistnämnda kommunen har Sead Busuladzic tagit sig an kommunfullmäktige för partiets räkning. Men från och med december räknar han sig i stället som politisk vilde – till dess att han startar eget.

— Jag har lämnat partiet. Jag ville inte vara med, säger han till TT efter julhelgen.

Sead Busuladzic representerade partiet Nyans i Landskrona. Nu blir han politisk vilde. Arkivbild.

Orsaken?

— Det hände väldigt mycket efter valet. Partiet har helt enkelt har varit toppstyrt och därför väljer många att lämna det, hävdar Sead Busuladzic och fortsätter:

— Styrelsen har försökt bestämma allting, det är ett stor missnöje.

"Startat ett drev"

Anklagelser om toppstyre och splittring har haglat över partiet. Under en extrainsatt partikongress före jul hoppade två av de tre invalda Nyanspolitikerna av – endast partiledaren Mikail Yüksel är kvar i partiet.

— Det är ett antal individer som startat ett drev mot mig – en vendetta. De har lyckats att manipulera andra, men partiet är varken toppstyrt eller odemokratiskt, säger Mikail Yüksel.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Att det nu sitter en politisk vilde i Landskrona gör honom upprörd.

— Han borde lämna sitt mandat. Det är min uppmaning.

Hur många personer som har lämnat partiet kan Mikail Yüksel inte uppge, som dock säger att nya medlemmar tillkommit. Några nya skandaler med antisemitism och dylikt är uteslutet i framtiden menar han.

— Vi har rensat partiet helt enkelt, så de har lämnat. Nu kommer vi att vara mycket mer noga innan vi släpper in nya ansikten.

TT
/
/
Jul
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!