En privatperson tipsade länsstyrelsen.
En privatperson tipsade länsstyrelsen. - Foto: Henrik Holmberg/Gorm Kallestad/NTB

Familj lagade ordentlig festmåltid och polisanmäldes för middagen

Ätbara musslor i skånska Bråån? De lagade till en rejäl festmåltid på fyndet i Eslöv – och lade upp den i sociala medier. Familjen anmäldes – men kommer inte åtalas för att ha ätit upp den utrotningshotade och fridlysta tjockskaliga målarmusslan, skriver Skånska Dagbladet.


Bakom anmälan står länsstyrelsen i Skåne som upptäckte tilltaget i somras. Det var efter det att en privatperson larmat om att familjen lagt upp inlägg på Instagram som visar hur man plockat och sedan tillagat och serverat den sällsynta musslan i en saffransgryta.

"Den tjockskaliga målarmusslan, Unio Crassus, är fridlyst enligt artskyddsförordningen och handlingen har utförts medvetet. Arten klassas som hotad i högsta grad i den svenska rödlistan och är även med i IUCN:s globala rödlista för djur, där den också klassas som utrotningshotad " skrev länsstyrelsen enligt tidningen i sin åtalsanmälan.

Åklagare lägger ned ärendet

En åklagare har dock valt att lägga ner ärendet, som rubricerades som misstänkt artskyddsbrott. Orsaken är att man inte anser att det går att bevisa att den misstänkta haft ett uppsåt eller visat sådan vårdslöshet att handlingen kan betraktas som ett brott.

Den tjockskalig målarmusslan är hotad och har försvunnit från ett stort antal av sina tidigare habitat i Sverige. Den föryngrar sig dock i Bråån, som ligger mellan Eslöv och Lund.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!