Pernilla Wiberg har vunnit två OS-guld, men syns numera i rutan på SVT.
Pernilla Wiberg har vunnit två OS-guld, men syns numera i rutan på SVT. - Foto: Calle Törnström/Pontus Lundahl/TT

Allt om Pernilla Wiberg: Barn, förmögenhet och lyxlivet med maken

I över tio år har Pernilla Wiberg synts i SVT:s "Vinterstudion", men vad vet du egentligen om den dubbla OS-medaljören? Här är allt om miljontillgångarna, maken Bödvar och musikvideon från 1991.


Under sin aktiva karriär skördade Pernilla Wiberg stora framgångar i backen när hon körde tolv säsonger i världscupen och deltog i hela fyra OS. OS 2002 i Salt Lake City blev Wibergs sista, och samma år la hon skidorna på hyllan. 

Sedan Vinterstudions start 2007 har hon varit med som expert, men eftersom SVT tappat rättigheterna för alpina världscupen, syns 52-åringen nu i rutan även under skidskytte och annan vinteridrott. 

Nyheter24 har samlat det som googlas mest om den tidigare alpina stjärnan.

Här kan du läsa om kollegan André Pops i Vinterstudion.

Hur gammal är Pernilla Wiberg?

Pernilla Wiberg föddes den 15 oktober 1975, vilket innebär att hon fyller 54 år under hösten 2024. 

Pernilla Wiberg föräldrar, syskon och uppväxt

Pernilla Wiberg växte upp i Norrköping med sin mamma Margareta Wiberg, sin pappa Per Wiberg och två syskon.

– Vi syskon delade broderligt på allt. Vi hade inte några curlande föräldrar. Var det träning på andra sidan stan fick man snällt ta cykeln dit, har hon sagt till Expressen om barndomen. 

Pappa Per gick bort vid 78 års ålder. 

– Pappa dog alldeles för tidigt. Han hade varit en renlevnadsmänniska hela sitt liv och idrottat mycket. Jag tror att det var det svåraste att förstå, hur en sådan människa kan bli sjuk i cancer. Även om man vet att det är en sjukdom som kan drabba alla, sa hon till Expressen en dryg månad efter hans bortgång.

Var bor Pernilla Wiberg i dag? 

Sedan 2009 är Pernilla Wiberg bosatt i Monaco.  

Pernilla Wiberg make – vem är Bödvar Bjerke?

Pernilla Wiberg är gift med norrmannen Bödvar Bjerke, som också var svensk tränare för den alpina landslaget 2005-2006. De blev ett par i juli 1996. 

– Fråga mig inte hur jag visste det, men det var som om en blixt slog ned och det hände något inom mig när jag såg honom, beskriver hon första mötet med sin blivande man i Hemmets Journal.

Pernilla Wiberg barn: Axel Bjerke och Sofia Bjerke

Pernilla Wiberg och maken Bödvar Bjerke har två barn, sonen Axel som är född 2003 och dottern Sofia som är född 2006, som Bödvar mestadels varit hemma med, när Pernilla rest och jobbat. 

Pernilla Wiberg och Bödvar Bjelke. Foto: Calle Törnström/TT

Hur många OS-guld har Pernilla Wiberg vunnit? 

Pernilla Wiberg har två OS-guld, i storslalom i Albertville 1992 och i kombinationen i Lillehammer 1994. Hon har även ett silver i störtlopp från Nagano 1998. 

Pernilla Wiberg kramas om av Ingemar Stenmark efter sitt OS-guldet 1994. Foto: Anders Wiklund/TT

Pernilla Wiberg förmögenhet – så mycket har hon tjänat

Eftersom Pernilla Wiberg bor i Monaco skattar hon bara för delar av sin inkomst i Sverige. Enligt Expressen hade hon en taxerad inkomst på 187 500 kronor 2019. Men pengar kommer in på flera håll än från arbetet som expert på SVT. 

Sedan maj 2016 sitter Pernilla Wiberg i styrelsen för hjälmteknikföretaget Mips, i vilket hon äger omkring 30 000 aktier. Mips gjorde en rekordnotering vid årskiftet 2021/2022, men dalade sedan kraftigt. På mindre än ett år förlorade Wiberg då 25 miljoner kronor, men innehavet är ändå värt runt 12 miljoner kronor i dag. 

Förutom det får hon också ett årligt styrelsearvode från Mips på 200 000 kronor.  

Driver Pernilla Wiberg hotell?

Pernilla Wiberg äger även tio procent i Hotell Idre Sweden AB som äger Pernilla Wiberg Hotel. Hotellet är värderat till nästan 22 miljoner kronor och omsatte 3,2 miljoner 2018/2019. 

Tillsammans med Bödvar Bjerke och dottern Sofia bor Pernilla Wiberg  i en lägenhet i Monaco, och har ett landställe i Åkersberga som hon fick i gåva 2004, som taxeras till 8 671 000 kronor. 

– Jag har ett fantastiskt liv. Jag har barn som är välartade, jag jobbar med det jag tycker är roligt och vet att vi är privilegierade med boenden i Monaco, Stockholm och här i Idre, säger hon till Hemmets Journal.

Pernilla Wibergs låt "Privilege" 

För er som missat det så gjorde Pernilla Wiberg en låt 1991 som hette "Privilege". Här kan du se videon till den. 

Är Pernilla Wiberg med i Stjärnorna på slottet 2023-2024?

Ja, Pernilla Wiberg är med, som den första idrottaren någonsin, i SVT:s "Stjärnorna på slottet" 2023-2024. Hon får då sällskap av Caroline af Ugglas, Mark Levengood, Marcus Samuelsson och Sanna Nielsen

Har Pernilla Wiberg Instagram?

Du hittar Pernilla Wiberg på Instagram under namnet @pernillawiberg.

SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!