Så blir helgvädret, enligt meteorologen
Så blir helgvädret, enligt meteorologen - Foto: Erik Johansen/Anders Wiklund/TT

SMHI utfärdar röd varning för översvämning – här väntas stora mängder regn i helgen

Vi går in i en helg där det "händer ganska mycket" vädermässigt, enligt SMHI-meterologen Linus Karlsson. Var blir det soligast – och var blir vädret sämst, med nederbörd och vädervarningar?


Under torsdagen gick SMHI ut och varnade för höga vattenflöden och risk för översvämningar i flera delar av Götaland, bland annat på vissa ställen i Småland och Västergötland.

– Vi har ett ostadigt väderläge, där det kommit in flera regnområden över södra Sverige den senaste tiden, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, till TT.

Värnamo fick barriärer från MSB under torsdagen, då kommunens egna skyddsutrustning inte befarades räcka för att skydda centrum från översvämningar.

Mer regn till helgen: "Mycket nederbörd som väntar"

Och helgen fortsätter i regnets tecken på flera håll i Götaland, berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI:

– Vi har en helg framför oss när det händer ganska mycket. Varningsmässigt är det ju framförallt i söder, i Götaland, en del problematik med höga flöden i vattendrag, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– I samband med att ytterligare nederbörd väntar så påverkas ju vattenflödena också. Så i samband med fortsatt nederbörd så har vi ett fortsatt varningsläge. 

Hur stor regnmängden blir varierar i de flera nederbördsområdena.

– Men det är ju mycket nederbörd som väntar, säger Linus Karlsson till Nyheter24. 

SMHI utfärdar röd varning

Under fredagen utfärdar SMHI en röd varning för översvämningar på flera platser. 

Den gäller övre Viskan, närmare bestämt Marsjön och Mellsjön (mellan Borås och Ulricehamn), samt Simmesjön mellan Svenljunga och Tranemo. 

Prognosen: Mulet med en gnutta sol

Utöver de regndrabbade områdena i Götaland väntar mulet väder på flera håll söderut.

– Kollar man på nordvästra Svealand och sydligaste Norrland så är det snarare snöfall som väntar, säger Linus Karlsson och tillägger att inga avvikande mängder snö är på ingång. 

Den som hade hoppats på en solig helg kan behöva vänta längre, så länge du inte bor på i de sydostliga delarna av landet. 

– Lite mer klara områden under dagen finns framförallt i mellersta och norra delarna av Norrland. Men tillfälligt också längs östkusten av Götaland, där även Gotland kan få se lite sol under dagen.

Temperaturen under fredagen håller sig omkring fem plusgrader på flera håll i landet, förutom i de norra delarna som väntas få mellan 5-10 minusgrader kallt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!