Polis på plats i Kungsträdgården dagen efter att väskan som innehöll en sprängladdning hittades i augusti förra året.
Polis på plats i Kungsträdgården dagen efter att väskan som innehöll en sprängladdning hittades i augusti förra året. - Foto: TT

Tre pojkar åtalas för sprängladdning Stockholm

Tre tonårspojkar åtalas för inblandning i att ha placerat en skarp sprängladdning i Kungsträdgården i centrala Stockholm i somras.


En av pojkarna, 15 år gammal, åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Enligt åtalet har pojken mottagit en sprängladdning med två dynamitstavar och transporterat den på pendeltåget till centrala Stockholm. Han har sedan placerat ut laddningen vid entrén till restaurangen Operakällaren i Kungsträdgården.

En annan av pojkarna, också han 15 år, åtalas för medhjälp till samma sak, då han enligt åtalet lånat ut sin elsparkcykel i samband med att laddningen placerades ut.

En 16-årig pojke åtalas för anstiftan till brottet, då han enligt åtalet är den som förmått 15-åringen att placera ut sprängladdningen.

Åtalet lämnades in vid Stockholms tingsrätt under onsdagen.

Det var söndagen den 21 augusti 2022 som den misstänkta väskan hittades, samtidigt som Stockholms kulturfestival pågick i området. Vid närmare undersökning påträffades en sprängladdning i väskan, som polisen sköt sönder under kvällen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!