Förslaget innebär att det skulle kosta 500 kronor för en tolk i vården.
Förslaget innebär att det skulle kosta 500 kronor för en tolk i vården. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Simon Rehnström/SvD/TT

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill införa tolkavgift i vården

I region Stockholm vill M och SD införa avgift för tolkhjälp i vården.


I Tidöavtalet nämns ett förslag om att begränsa rätten till tolkhjälp.

Nu vill Moderaterna och Sverigedemokraterna i region Stockholm införa en avgift på 500 kronor i sjukvården, något SD:s sjukvårdspolitiska talesperson i region Stockholm, Britt-Mari Canhasi, menar är ett bra incitament för att lära sig det svenska språket.

– Det finns ett smörgåsbord av möjligheter att lära sig svenska gratis under flera år. Då har man också ett ansvar att göra det om man har uppehållstillstånd eller är svensk medborgare, säger hon till Svenska Dagbladet.

Canhasi menar att tolkkostnaderna ökar för varje år, men enligt siffrorna har det inte blivit dyrare sedan 2018.

Läkare och vårdpersonal är kritiska

Förslaget är inte populärt bland vårdpersonalen.

– Det är helt avgörande att kunna prata med en patient om symtom och sjukdomshistorien. Därför är det så viktigt att de som har svårt med svenska språket har en tolk. För att undvika missförstånd, säger läkaren Agmall Sarwari som SvD har pratat med.

– Det är helt avgörande att kunna prata med en patient om symtom och sjukdomshistorien. Därför är det så viktigt att de som har svårt med svenska språket har en tolk. För att undvika missförstånd, säger läkaren Agmall Sarwari till Svenska Dagbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!