Polisen har beslagtagit en stor mängd vapen under våldsvågen i Stockholm. Arkivbild.
Polisen har beslagtagit en stor mängd vapen under våldsvågen i Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

Beslag på över 17 kilo dynamit i våldsvågen

I samband med vinterns våldsvåg i Stockholm har polisen beslagtagit över hundra vapen – och 17 kilo dynamit. Dessutom har över 120 personer frihetsberövats, skriver myndigheten på sin hemsida.


Fakta: Beslag under våldsvågen

Polisens beslag i Stockholmsområdet, mellan 25 december 2022 och 15 februari 2023.

Pistol: 45 stycken

Automatkarbin: 12 stycken

Sprängkapslar: 39 stycken

Handgranater: 9 stycken

Dynamit: 17,9 kilo

Källa: Polisen

Sedan december har en mängd sprängningar, mord och våldsdåd inträffat i Stockholmsområdet, i vad som beskrivs som en våldsspiral i gängmiljö. I januari inledde polisen en särskild händelse, där extra resurser tillsattes för att hantera situationen.

Nu går polisen ut med ett antal siffror om insatsen. Bland annat har 45 pistoler, 39 sprängkapslar, nio handgranater och knappt 18 kilo dynamit beslagtagits.

Totalt sitter 160 personer över 18 år – samt 33 personer under 18 år – häktade, misstänkta för brott kopplade till gängmiljön. Av dessa är 64 personer kopplade till de konflikter som polisen bedömer som mest prioriterade.

"Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott", säger Hanna Paradis, kommenderingschef på polisens hemsida.

Totalt pågår 284 förundersökningar som kan kopplas till gängmiljön i Stockholm.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!