Tumso Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt där rättegången om mordförsöket på honom hölls. Arkivbild.
Tumso Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt där rättegången om mordförsöket på honom hölls. Arkivbild. - Foto: TT

Tjetjensk regimkritiker lever – hålls gömd

Den tjetjenska regimkritikern Tumsu Abdurachmanov som överlevt ett mordförsök i Sverige rapporterades i slutet av förra året vara försvunnen.Men Abdurachmanov är vid liv och befinner sig på hemlig ort i Sverige, säger han själv i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning.


Abdurachmanov uppger i intervjun att han av säkerhetsskäl inte kan berätta om vad som låg bakom försvinnandet.

— Det går upp och ner och det var en topp under kanske någon vecka när myndigheterna tog min säkerhet på största allvar. Jag hade skydd 24 timmar om dygnet, säger han till UG.

Det var den 1 december 2022 som uppgifter om att någonting hade hänt började spridas i flera ryskspråkiga medier. Några dagar senare uppgavs han ha mördats i Sverige. Polisen lämnade inga kommentarer om uppgifterna, annat än att man kände till att de spreds.

Överfölls med hammare

Att Abdurachmanov varit tyst fram till nu har förutom den egna säkerheten även att göra med hans släktingar, som befinner sig under press från den tjetjenska regimen, förklarar han.

— När du förstår att dina släktingars öden beror på dina handlingar, och att kriminella ligger bakom och övertygar mina släktingar om att problemen kommer försvinna om jag slutar. Det är en svår situation.

Nästan tre år tidigare, i februari 2020, överfölls Abdurachmanov i sin bostad i Gävle när han låg och sov och fick ett hammarslag i huvudet. Någon hade tagit sig in i hans lägenhet med syfte att döda honom.

Abdurachmanov, en tjetjensk bloggare som tvingats till exil i Sverige på grund av sin kritik mot regimen, överlevde efter vad han i tingsrätten senare beskrev som en utdragen och blodig kamp. Åklagaren menade att det rörde sig om ett beställningsdåd från regimen i Tjetjenien.

Angriparen, en rysk man i 30-årsåldern, dömdes till tolv års fängelse för mordförsök i Svea Hovrätt.

Publicerade Youtube-klipp

Tidigare under tisdagen publicerades ett klipp med regimkritikern på Youtube, där han uppger att han mår bra, något som Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om.

Inte heller där berättar Abdurachmanov några detaljer kring varför han försvann.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!