Mats Löfving uppger i en kommentar att det var tungt att höra utredarens slutsatser. Arkivbild.
Mats Löfving uppger i en kommentar att det var tungt att höra utredarens slutsatser. Arkivbild. - Foto: TT

Löfving om rapporten: ”Tungt att höra”

Polischef Mats Löfving säger att "det var tungt" att ta del av rapporten gällande hans agerande mot Linda Staaf.Han säger vidare, i en skriftlig kommentar, att han noterar att hans beslut bedöms vara sakligt och objektivt korrekta.


Utredaren Runar Viksten anser att rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från hans tjänst. Detta efter att utredaren anser att polischefen Mats Löfving var jävig när han höjde Linda Staafs lön och i flera andra beslut. Linda Staaf var tidigare underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa) och tillsattes av Mats Löfving, som då var chef på Noa.

I en skriftlig kommentar till TT skriver Mats Löfving:

”Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra.

Jag noterar att han slår fast att de beslut jag har fattat som rör Linda Staaf är sakligt och objektivt korrekta, men jag konstaterar också att han är kritisk mot mitt agerande som chef, inte minst kopplat till frågan om jäv.

Med tanke på att det pågår en åklagarledd förundersökning, som i huvudsak rör samma frågor, har jag fått starka rekommendationer att i nuläget inte ge ytterligare kommentarer kring slutsatserna i rapporten.”

Viksten anser dock inte i rapporten att det förelåg något jäv när Linda Staaf tillsattes till tjänsten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!