Orange varning i delar av Härjedals- och Jämtlandsfjällen
Orange varning i delar av Härjedals- och Jämtlandsfjällen - Foto: Mats Andersson/TT

SMHI utfärdar orange varning i fjällen – sportlovslediga avråds att ge sig ut

Hård vind och kraftiga snöbyar härjar i delar av Härjedals- och Jämtlandsfjällen.SMHI har utfärdat en orange varning.


— Det är kanske inte så bra att ge sig ut på fjället i sådant här väder. Det kan bli problematiskt och svårt om man skulle behöva hjälp. Det kan vara svårt för räddningstjänsten att ta sig fram, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Under fredagen kommer det att vara hård till mycket hård nordvästlig vind i området i kombination med täta snöbyar. Sportlovslediga och andra avråds därför starkt från att ge sig ut på fjället – och att uppdatera sig på vad som gäller lokalt för den ort man befinner sig på.

Stora mängder nysnö i kombination med hård vind gör också att lavinfaran ökar. Enligt Naturvårdsverkets lavinprognos höjs lavinfaran från måttlig till betydande i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

Varningen gäller fram till 20-tiden på fredagen, men det blåsiga vädret kommer att lugna ner sig successivt framåt kvällen.

— Snöbyar fortsätter att dra in och det kommer att vara fortsatt blåsigt i fjällen, även på lördagen, men då är det inte på varningsnivå, säger Moa Hallberg.

Det är även rejält blåsigt på andra håll i de norra delarna av landet, även om varningen där stannar på gult. Det gäller bland annat Dalafjällen och resten av Jämtlandsfjällen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!