Huset i Ulricehamn där det misstänkta dubbeldråpet inträffade i september förra året. Arkivbild
Huset i Ulricehamn där det misstänkta dubbeldråpet inträffade i september förra året. Arkivbild - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Man i 20-årsåldern högg ihjäl rånare i sin bostad – åtalas för dråp

När rånarna försökte ta sig in i lägenheten beväpnade mannen sig med en kniv. Det slutade med att två unga män höggs ihjäl. Nu åtalas mannen, som hävdar att han agerat i nödvärn, misstänkt för dråp. Även flera av de misstänkta rånarna åtalas.


Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom den dramatiska händelsen, natten till den 14 september förra året.

Flera personer försökte ta sig in i en lägenhet i centrala delen av staden, bland annat genom att klättra upp på balkongen och krossa en ruta.

Mannen som bor i lägenheten tog fram en kniv, enligt egen uppgift i självförsvar. När polisen senare kom in i lägenheten hittades två av de misstänkta rånarna, två unga män, döda.

Nu åtalas mannen, som är i 20-årsåldern. Han har sedan händelsen suttit häktad misstänkt för mord, men åklagaren ändrade nyligen rubriceringen till dråp.

"Uppenbart oförsvarligt"

Enligt åtalet misstänks han i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

"Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess", säger åklagaren Martin Svensson i ett pressmeddelande.

"Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp".

Konflikt om narkotika

Samtidigt åtalas två andra personer misstänkta för försök till grovt rån och en person för medhjälp till försök till grovt rån alternativt grovt skyddande av brottsling.

Åklagaren har tidigare uppgett att en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn ligger bakom händelsen. Den dråpmisstänkte mannen åtalas även för narkotikabrott, sedan polisen hittat kokain och cannabisharts i samband med händelsen.

"Det har varit ett gediget polisarbete där vi har hållit ett stort antal förhör. Mycket bevismaterial är genomgånget. Framför allt har det vi hittat i mobiltelefoner hjälpt oss", säger Malin Kannius, som lett utredningsgruppen inom lokalpolisområde Borås.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!