Skilda kvinnor hängs ut på Tiktok – kallas för "övergivna horor"
Kontot svartmåla kvinnor från Mellanöstern som flyttat till Europa och skilt sig från sina makar. Akrivbilder. - Foto: Pexels & Janerik Henriksson/TT

Skilda kvinnor hängs ut på Tiktok – kallas för "övergivna horor"

Hundratals kvinnor hängs ut med namn och bild och beskrivs som "övergivna horor" i ett konto på Tiktok, rapporterar Kaliber och P4-kanalerna i Västsverige.


Kontot heter "Den skilda kvinnans bödel" (på engelska "The executioner of divorced women") på sociala medier-plattformen Tiktok. De som ligger bakom kontot har satt i system att svartmåla kvinnor från Mellanöstern som flyttat till Europa och skilt sig från sina makar. Kaliber i P1 har identifierat 11 kvinnor som bor i Sverige.

Miljontals följare

De hängs ut med namn och bild och det skrivs hatiska och osanna kommentarer om dem, som att de saknar moral, att de är horor eller att de har hiv.

Kontot har miljontals följare och kvinnorna som Kaliber har pratat med berättar att uthängningarna skapat stora problem för dem, bland annat med släktingar som tycker att de är en skam för familjen.

Startat en utredning

Efter fyra månader stängdes kontot ned av Tiktok. Men bara några dagar senare uppstod ett nytt konto med samma namn och där samma kvinnor hängs ut på nytt.

Tiktok har startat en utredning om kontona, säger deras nordiska presschef Parisa Khosravi till P1.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!