Antal per 100 000 invånare 1970–2021 (ålderskorrigerat till befolkningen 2000).
Antal per 100 000 invånare 1970–2021 (ålderskorrigerat till befolkningen 2000). - Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Tecken på att du kan ha hudcancer enligt experten: "Födelsemärken som börjar klia"

Antalet svenskar som drabbas av hudcancer har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Nästan alla fall beror på uv-ljus – från solen eller solarium. Vem riskerar att drabbas och hur kan man tänka kring att vara ut i solen nu när våren kommer? Här svarar Karin Corbishley, sakkunnig på Cancerfonden, på frågor kring hudcancer och solning.


Fakta: Råd inför soliga dagar

Försök hålla dig i skuggan mitt på dagen, mellan 11 och 15. Det är bättre att vara ute en stund tidig förmiddag eller sen eftermiddag.

Ta på dig hatt med brätte, använd solglasögon och solskydd (minst SPF30).

Ta gärna på dig tunna kläder som skyddar huden ytterligare.

Skydda dina barn med solskydd på hela kroppen och fyll på efter några timmar.

Om du bränner dig ska du vila helt från solen, tills huden har läkt.

Källa: Cancerfonden

Hur ser utvecklingen av hudcancer ut historiskt i Sverige?

— Om man tittar från år 2009 till 2019 så har fall av hudcancer ökat med 59 procent. Och malignt melanom har ökat med 39 procent, säger Karin Corbishley, som också är legitimerad sjuksköterska.

Ökningen har en direkt koppling till uv-strålning. Enligt Cancerfonden är över 90 procent av all hudcancer kopplad till uv-strålningen.

— Människor vistas mer i solen och skyddar sig mindre. Vi har fått ett ökat solsökande beteende. Från och med 1960-talet blev det mer vanligt att man solade. Då skapades idealet om att vara brun och solkysst. I och med att idealet fick fäste så har det också blivit vanligare med hudcancer. I början av 1900-talet var det snarare förknippat med överklass att vara blek.

Vilka typer av hudcancer finns det?

— Det är viktigt att dela upp det – hudcancer är inte bara en diagnos. Hudcancer är den näst vanligaste formen av cancer, både hos män och kvinnor, där malignt melanom är den mest allvarliga formen.

Basalcellscancer sprids sällan, utan anses som en mindre allvarlig form och "snäll". Skivepitelcancer uppkommer oftast i ansiktet och drabbar främst äldre, säger Karin Corbishley. Många tror att malignt melanom är den enda hudcancerformen och att den alltid har dödlig utgång, men så är inte fallet.

— Både basalcellscancer och skivepitelcancer är mycket vanligare än malignt melanom.

Vilka drabbas av hudcancer?

— Det vi ser nu i de här ökningarna är att de som drabbas inte är de som brände sig förra sommaren, utan snarare de som bränt sig i barndomen under 60- till 80-talet.

För 30–40 år sedan var det färre som använde solskydd i solen. I dag är fler medvetna om riskerna med att vistas i solen. Förhoppningen är att yngre generationer inte drabbas på samma sätt som tidigare generationer.

— Det är väldigt skadligt att bränna sig i barndomen när huden är extra känslig. Men bara för att man inte bränner sig är man inte tillräckligt skyddad – det är den totala tiden utsatt för uv-strålning som påverkar risken för hudcancer, säger hon.

Hur påverkas vi av solen i olika åldrar?

— Just det här med att skydda sina barn är jätteviktigt. Det tror jag dock att man blivit bättre på än vad man var för 30 år sedan. Små barn, under ett år, ska inte vistas i solen överhuvudtaget.

De ska skyddas för att huden är så pass känslig. Även hos äldre barn och tonåringar är huden känslig – så det är viktigt att smörja in dem med.

— Äldre personer har generellt svårare att vara direkt i solen, vilket gör att de håller sig undan solen mer. Men risken är fortfarande densamma och det är lika skadligt oavsett ålder.

Vad ska man vara uppmärksam på?

— Det är inte enbart födelsemärken man ska hålla koll på, som kan ändra form, börja klia eller blöda, utan det kan vara att man får en skrovlig eller fjällig fläck som inte försvinner. Får man ett sår som inte går över eller fasta och genomskinliga knutor så ska man kolla upp dem, speciellt om de sitter i ansiktet.

I första hand ska man vända sig till sin vårdcentral. På vårdcentralen tittar de i mikroskop och behövs det så remitterar de vidare till en hudläkare. Ibland erbjuder även vissa apotek en tjänst där man får kolla sina hudförändringar, vilket är något man kan använda sig av om man är orolig över hudförändringar.

— Vi har haft ett osunt förhållningssätt till solen där vi har överkonsumerat och solat alldeles för mycket. Hudcancer går att förebygga, så det är viktigt att vara medveten om vilka riskerna är och vara uppmärksam på hudförändringar.

Vilken behandling görs om man upptäcker hudcancer?

— Den främsta behandlingen är att ta bort hud där hudcancern finns. Om man tittar på malignt melanom så tittar man på tjockleken och den bedömningen görs utifrån hur länge fläcken funnits.

Vid upptäckta hudförändringar tas huden i området bort och skickas på analys. Visar det sig att huden har cancerceller opereras mer av området runtom bort för att få bort allt med marginal. Därför blir den tidiga upptäckten viktig – om exempelvis malignt melanom hittas och tas bort tillräckligt tidigt så kan patienten vara helt botad.

— Väntar man, så blir det svårbehandlat och risken finns att det hunnit sprida sig. Det går att strålbehandla vissa typer av hudcancer och nu finns även immunterapi som är effektiv för vissa tumörer. Men kirurgi är a och o, säger hon.

— Ökningarna är paradoxala eftersom de flesta vet om att sola är skadligt, men det är så starkt hos oss också att gå ut i solen eftersom vi bor på en mörk plats och har en så lång vinter.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!