Polisavspärrningar morgonen efter mordet på tolvåriga Adriana utanför McDonalds i Norsborg söder om Stockholm, den 2 augusti 2020.
Polisavspärrningar morgonen efter mordet på tolvåriga Adriana utanför McDonalds i Norsborg söder om Stockholm, den 2 augusti 2020. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

"Urskillningslös automateld" vid Adrianamordet

Tolvåriga Adriana sköts ihjäl när flera personer öppnade eld från en bil utanför McDonalds i Norsborg sommaren 2020. Nu döms tre män av Södertörns tingsrätt till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet.


Fakta: Sju döms i Adrianamålet

32-årig man: Livstids fängelse för mord, grovt vapenbrott, försök till mord, förberedelse till mord, misshandel och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

31-årig man: Livstids fängelse för mord, försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen, som pekats ut som en ledargestalt i det så kallade Maynätverket, döms även för ett mordförsök en dryg vecka innan mordet på Adriana.

24-årig man: Livstids fängelse för mord, grovt vapenbrott, försök till mord, förberedelse till mord, misshandel och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

24-årig man: Två års fängelse för grovt skyddande av brottsling

23-årig man: Ett års fängelse för misshandel

31-årig man: Ett års fängelse för grovt vapenbrott.

29-årig man: Tre månaders fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

— När man skjuter med automateld urskillningslöst vid en parkeringsplats där det finns massor av människor, man hittade 21 hylsor, och där en person dessutom dör, då blir det livstid. Det är ingenting att diskutera, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Tore Gissin, efter att domen förkunnades på onsdagen.

De tre männen, 32, 31 och 24 år gamla, döms även för mordförsök på sju andra personer som befann sig i skottlinjen vid mordet på Adriana, däribland två av tolvåringens vänner och två män som tros ha varit de egentliga måltavlorna.

Åklagare Anna Svedin har kallat det "ett under" att inte fler träffades av skotten.

Männen ska betala skadestånd till flera målsägande, bland annat 800 000 kronor till Adrianas föräldrar.

En fjärde man döms till fängelse i två år för grovt skyddande av brottsling, då han förvarat en krypterad telefon och eldat upp bilen som användes vid dödsskjutningen. Ytterligare tre män döms för bland annat misshandel och grovt vapenbrott inom ramen för målet.

Chefsrådmannen Tore Gissin under en pressträff i Södertörns tingsrätt efter att domstolen meddelat dom i målet om mordet på tolvåriga Adriana i Botkyrka den 2 augusti 2020.

Sköts vid McDonalds

Det var natten till den 2 augusti 2020 som skotten började vina från en bil utanför en McDonaldsrestaurang i Norsborg söder om Stockholm. Kulorna var avsedda för två män med gängkoppling som befann sig på platsen, men båda klarade sig oskadda. I stället träffades och dödades tolvåriga Adriana som gett sig ut i sommarnatten för att äta hamburgare med sina vänner.

Åtalet omfattar utöver mordet även en rad andra brott med koppling till konflikter mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm.

Enligt Anna Svedin är bakgrunden till skjutningen en konflikt mellan det som kallas Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

De åtalade kopplas till Maygrupperingen, medan de två tilltänkta offren hör till Norsborgsgrupperingen.

— Syftet med den här skottlossningen var egentligen att mörda två personer som är kopplade till den så kallade Norsborgsgrupperingen, men i stället träffade man Adriana som avled, säger Tore Gissin.

Ett blomstertåg till Adrianas minne på tvåårsdagen av hennes död. Tolvåringen sköts ihjäl vid en McDonaldsrestaurang i Norsborg söder om Stockholm i augusti 2020. Arkivbild.

"Tät väv"

Det saknas direkt bevisning i målet, men Anna Svedin har under rättegången redogjort för vad hon kallat en "tät väv av varandra oberoende indirekta bevis" som pekar på de tre männen.

Av störst betydelse är enligt åklagaren chattar som visar kommunikationen mellan männen innan och efter mordet. Andra pusselbitar är den vita Audi som användes vid mordet och en musikvideo där både bilen och ett av mordvapnen figurerar.

— De här männen som döms kan alla knytas till en vit Audi som användes vid den här skjutningen. De kan också knytas till de vapen som användes vid skjutningen, konstaterar Tore Gissin.

Tingsrätten skriver i domen att bevisen "bildar ett mönster som gör det mycket osannolikt att de nämnda personerna inte satt i Audin" och att "åklagarens bevisning innebär ett mycket starkt stöd för att de gjorde det".

De tre livstidsdömda männen har genomgående förnekat brott. TT har varit i kontakt med männens försvarsadvokater, som alla uppger att domen kommer att överklagas.

— Han är såklart mycket besviken och fast besluten om att få en ny prövning i hovrätten, säger Hampus Wikerstål som företräder 31-åringen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!