På resande fot i Skåne? Då finns det flera slott och borgar som är värda att besöka.
På resande fot i Skåne? Då finns det flera slott och borgar som är värda att besöka. - Foto: Stella Pictures

5 vackra slott och borgar du måste besöka i Skåne

I Skåne finns en hel uppsjö anrika slott och borgar som bjuder på vacker miljö såväl som en intressant historia. Nyheter24 listar några slott och borgar som passar perfekt som utflyktsmål för både stora och små.


Befinner du dig i Skåne och är på jakt efter ett spännande och vackert utflyktsmål? Då finns det flera slott och borgar, med rik historia och bildsköna miljöer, som är värda att besöka. 

Sugen på ett dopp istället? Här är fem av Skånes bästa badplatser.

Malmöhus Slott i Malmö i Skåne

Malmöhus Slott. Foto: Drago Prvulovic/TT

Detta slott är beläget i Malmö och huserar i dag Malmö konstmuseum. Malmöhus Slott byggdes ursprungligen på 1430-talet och är Skandinaviens äldsta bevarade renässansslott. 

Det har genom historien fungerat som både försvarsanläggning, fängelse och kungligt residens. Slottet är omgivet av en vacker park och erbjuder besökarna en fascinerande inblick i Skånes och Malmös historia.

Sofiero Slott vid Helsingborg i Skåne

Sofiero Slott. Foto: Stella Pictures

Sofiero Slott ligger nära Helsingborg och är känt för sina fantastiska trädgårdar och parker. Slottet uppfördes 1865 som sommarresidens åt kronprins Oscar och hans hustru, prinsessan Sofia

I dag är Sofiero Slott öppet för allmänheten och erbjuder guidade turer, evenemang och utställningar. Dessutom har Sofiero fått utmärkelser för sina vackra trädgårdar och rhododendronodlingar.

Övedsklosters Slott vid Sjöbo i Skåne

Övedsklosters Slott. Foto: Stella Pictures

Övedsklosters Slott är beläget nära Sjöbo och är en vacker barockanläggning omgiven av parker och natursköna landskap. Slottet byggdes 1765-1776 av arkitekten Carl Hårleman och är idag privatägt av familjen Ramel

Även om slottet inte är öppet för allmänheten, med undantag för vissa förbokade visningar, kan besökare njuta av den magnifika omgivande parken, som har en stor samling av träd och växter från hela världen.

Glimmingehus vid Simrishamn i Skåne

Glimmingehus. Foto: Stella Pictures

Glimmingehus, som ligger nära Simrishamn, är den bäst bevarade medeltida försvarsborgen i Skandinavien. 

Borgen byggdes på 1490-talet av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och har kommit att bli känd för sina välbevarade interiörer och försvarsmekanismer, såsom kastmaskiner och mordgluggar. 

Glimmingehus erbjuder guidade turer, och möjlighet att prova på tidstypiska sysslor, för att ge besökare en inblick i livet på en medeltida borg.

Bäckaskog Slott vid Kristianstad i Skåne

Bäckaskog Slott. Foto: Stella Pictures

Bäckaskog Slott ligger vid Ivösjöns strand, mellan Kristianstad och Bromölla. Ursprungligen var det ett kloster som grundades på 1200-talet, men omvandlades till ett slott mellan 1584 och 1653.

I dag fungerar Bäckaskog Slott som en konferensanläggning, hotell och restaurang. Slottet är känt för sina bildsköna omgivningar, med en stor park och närhet till vacker natur.

5 vackra vandringsleder i Sverige – passar både nybörjare och proffs

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!