Sex personer åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Sex personer åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Sex åtalas för grova brott under våldsvåg

Sex personer åtalas i tre olika mål för grova brott kopplade till den våldsvåg som skakat Stockholm sedan julhelgen.En och samma person misstänks ha beordrat brotten.


Åtalen avser en rad brott i södra Stockholm – däribland försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott – begångna under en tredagarsperiod i slutet av januari i år, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Brotten kopplas till samma nätverksrelaterade konflikt inom ramen för våldsvågen i Stockholm. Bevisningen utgörs bland annat av krypterade chattar.

Totalt rör det sig om tre åtal som kommer att prövas i ett gemensamt mål vid Södertörns tingsrätt, då de är tätt sammanflätade och innefattar samma personer, motiv och bevisning.

Samma huvudaktör

En och samma huvudaktör misstänks i alla tre åtal. Hans roll har varit att ge uppdrag till yngre utförare, säger åklagare Lisa dos Santos, som har lett en av utredningarna.

— Huvudmannen, en äldre person, greps ganska kort inpå gärningarna. I den telefon han hade på sig har vi kunnat se kommunikation om gärningarna, säger hon.

Lisa dos Santos utredning gäller en skjutning i Fruängen, där personer beväpnade med automatvapen avlossade skott rakt in i en lägenhetsdörr.

— Skjutningen har filmats och utredningen visar att det är två yngre personer under 15 år som var med, säger dos Santos.

Rymde från Sis

Den ena av dem, en 14-årig pojke, var en av de två personer som rymde från ett Sis-hem utanför Göteborg i måndags.

Ingen person har blivit fysiskt skadad i något av de våldsbrott som åtalen omfattar, men Lisa dos Satos konstaterar att rör sig om mycket allvarlig brottslighet.

— I mitt fall är det väldigt unga personer som skjuter med automatvapen mot människors hem. Det är extremt grova brott som unga personer blir uppmanade att göra och också utför.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!