Extraknäck – eller sommarfälla?
Extraknäck – eller sommarfälla? - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sommarjobbets fällor: Här är dina rättigheter som anställd

Sommarsäsongen innebär nytt jobb för många som studerar eller precis har tagit studenten. Det är ett bra sätt att tjäna lite pengar och samtidigt skaffa sig jobberfarenhet - men arbetsgivare kan försöka utnyttja dig. Här är fem rättigheter du bör ha koll på.


Vissa regler kan skilja sig mellan olika branscher, så kolla upp vad som gäller för just din arbetsplats. Populära sommarjobb är café, restaurang och butik vilka tillhör Hotell- och restaurangfacket (HRF) och Handels. Det här är vad som gäller för dem:

1. Semesterersättning

Du har rätt till att få semesterersättning även som säsongsanställd under sommaren. Om din arbetsplats har kollektivavtal ska du få 12,75 procent av din lön utbetald som semesterersättning. Har din arbetsplats inte kollektivavtal så har du rätt till semesterersättning på 12 procent.

Exempel: Du får 150 kronor i timlön. Med semesterersättning på 12 procent blir din slutliga timlön istället 168 kronor.

2. Lunch och rast

Du har rätt till rast efter fem timmars arbete. Är du under 18 år ska du ha rast efter 4,5 timmars jobb. Minst en halvtimmes rast ska du ha enligt Arbetsmiljöverket.

3. Muntligt avtal

En muntlig överenskommelse är bindande precis som ett skriftligt avtal. Kruxet är att kunna bevisa vad arbetsgivaren har lovat. Försök att få avtal och överenskommelser i skrift.

4. Övertid och OB

Du har rätt till lön när du har jobbat övertid. Kolla upp vad som gäller för just din bransch.

Inom hotell, restaurang och café ska du få OB-tillägg på mellan 25,08-41,18 kronor. Dessutom varje påbörjad halvtimme som en hel halvtimme.

Inom handelsfacket gäller 100 procent OB efter klockan 12 på lördagar och alla timmar söndagar. Alltså får du dubbel timlön.

5. Provjobb

Se till att arbetsgivaren betalar dig även om du bara har provjobbat – det räknas också som ett arbetspass.

Källor: HRF (Hotell- och restaurangfacket), Handels

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!