Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild. - Foto: Stian Lysberg Solum/AP/TT

Sverige och Turkiet i nytt Natomöte

Turkiet och Sverige kommer att hålla ett nytt möte om den svenska Natoansökan i mitten av juni, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.


— Vi har kommit överens om att parterna ska mötas igen under veckan som inleds den 12 juni, säger Stoltenberg på en presskonferens efter sina samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Natomedlemskap innan juli

Förra sommaren inrättade Sverige, Finland och Turkiet en gemensam mekanism för samtal om ländernas ansökan till försvarsalliansen. Sedan dess har Finland släppts in i Nato, men det är inom den mekanismen samtalen arrangeras.

Jens Stoltenberg fick frågan om han tror att Sverige kommer att sitta med som en regelrätt Natomedlem vid toppmötet i Vilnius i juli:

— Det finns fortfarande tid att få det att hända, säger han.

"Levt upp till det man lovat"

Stoltenberg lyfte flera gånger fram att Sverige uppfyllt det så kallade memorandum länderna kom överens om för att Turkiet ska släppa in Sverige i alliansen.

— Sverige har levt upp till vad man har lovat, säger Stoltenberg.

Stoltenberg har varit i Turkiet för att närvara då Erdogan i lördags svors in för en tredje mandatperiod. Han har därefter hållit bilaterala samtal med Erdogan och den nya turkiska regeringen i Istanbul.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!