Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. - Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Svenskt-turkiskt Natomöte på onsdag

Sverige, Turkiet och Nato ska ha ett möte på onsdag på tjänstemannanivå för att diskutera Sveriges Natomedlemskap, rapporterar SVT Nyheter.


Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (ett memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förband sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet. Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

I mars i år sade Turkiet ja till Finlands ansökan. Den 4 april klev Finland in som Natos 31:a medlemsland.

— Det kommer att äga rum i Ankara. Jag kan bekräfta att mötet kommer att äga rum på onsdag och att det är på tjänstemannanivå, säger Sofie Westling på UD:s pressjour till TT.

Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic sade i en tv-intervju på söndagen att Sverige nu är närmare ett ja från Turkiet än man var för ett år sedan. Men han poängterade samtidigt att det fortfarande finns saker att diskutera.

Ungern och Turkiet är de enda två länder som fortfarande inte godkänt Sveriges Natomedlemskap. Turkiet har bland annat krävt hårdare tag mot PKK och utlämningar av personer som landet klassar som terrorister. Att Sveriges nya terrorlag som förbjuder deltagande i terroristorganisation nu trätt i kraft har inte uppgetts räcka för ett godkännande.

I onsdags talade utrikesminister Tobias Billström (M) med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på telefon. Fidan ska ha sagt till Billström att det krävs "konkreta steg" från svensk sida för att Natoansökan ska godkännas, rapporterade den regeringsvänliga turkiska tidningen Daily Sabah.

TT
/
/
SVT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!