1 500 fick ta ställning till påståendet "Det är olämpligt att det ordnas sagostunder där drag queens läser sagor för barn"
1 500 fick ta ställning till påståendet "Det är olämpligt att det ordnas sagostunder där drag queens läser sagor för barn" - Foto: Seth Wenig/TT

Sagostunder med dragqueens – så tycker svenskar i omdiskuterade frågan

"Drag story hours" har varit uppe för diskussion flera gånger det senaste året, nu senast i samband med Joakim Lamottes utspel mot biblioteket i Olofström i maj. När svenskar får frågan om aktiviteten står det klart att åsikterna är delade.


Sagostunder för barn där dragqueens står för högläsningen har varit en omdiskuterad fråga den senaste tiden. 

I april sa Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder (SD) att vuxna som skickar sina barn till sådana evenemang borde utredas av socialtjänsten. Även samhällsdebattören Joakim Lamotte har tyckt till i frågan under våren, och anklagats för att utpressa Olofströms bibliotek när de initierade en så kallad "Drag story hour". 

Edward Summanen på QX har anklagat diskussionerna för att missa den riktiga poängen.

"Att kalla debatter om sagoläsande dragqueens för kulturkrig eller bra respektive dålig konst för barn riskerar att missa vad det egentligen handlar om. Nämligen att människor som bryter mot normer för kön ses som konstiga, sjuka, perversa och potentiella förövare", skrev han i en debattartikel i januari.

Joakim Lamottes swishjournalistik drar in miljoner – men bolaget tappar

Sagostunder med dragqueens – så tycker svenskarna

Frågan om huruvida dragqueens ska få läsa sagor för barn delar svenskarna i två läger, enligt en ny undersökning från Infostat. Drygt 1 500 personer deltog i undersökningen, som pågick mellan 31 maj och 6 juni i år. 

40 procent av de tillfrågade tog avstånd från påståendet "Det är olämpligt att det ordnas sagostunder där drag queens läser sagor för barn". 

26 procent svarade att de instämmer med påståendet, och 35 procent svarade att de inte visste, eller tyckte frågan var oviktig.

Foto: Infostat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!