Blommor och ljus tända till den funktionshindrade mannens minne. Mannen misshandlades till döds i Oskarshamn i höstas. Arkivbild.
Blommor och ljus tända till den funktionshindrade mannens minne. Mannen misshandlades till döds i Oskarshamn i höstas. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/ TT

Mordet skakade hela Oskarshamn • 28-åring dödade funktionshindrad man – domen fastställs

Den 28-årige mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för att ha mördat en funktionsnedsatt man i Oskarshamn förra hösten. Nu fastställer Göta hovrätt domen – mannen döms för mord och grovt rån.


"Det har varit fråga om gärningar med omfattande våldsinslag som riktats mot en ensam, funktionsnedsatt och fysiskt sett underlägsen man. Hovrätten har på samma sätt som tingsrätten ansett att 28-åringen ska dömas till livstids fängelse", säger hovrättsrådet Ann Ganelind, som var rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

En 30-årig man som var med vid överfallet och pressade offret på pengar under dödsmisshandel döms för grovt rån, men hovrätten sänker fängelsestraffet med ett år. Mannen döms till fängelse i fem år.

Mordet skakade hela Oskarshamn

Mordet i september skakade hela Oskarshamn. Mannen som mördades var en välkänd profil i staden och efter mordet samlades invånarna till en minnesmarsch.

Den funktionsnedsatte mannen, som var i 50-årsåldern, hade gett sig ut på staden för köpa glass. Av en slump stötte han på rånarna. Han blev omringad och fasthållen, samtidigt som de två männen sparkade och slog när de försökte stjäla hans pengar och armbandsklocka. Den ena av förövaren filmade själv händelsen med en mobiltelefon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!