Arvodet för kommunalrådet Kith Mårtensson (M) har blivit ett hett ämne i Sölvesborg. Arkivbild.
Arvodet för kommunalrådet Kith Mårtensson (M) har blivit ett hett ämne i Sölvesborg. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sölvesborg folkomröstar om politikerlön

Sölvesborgs invånare ska gå till valurnorna för att rösta om kommunalrådets lön. Detta efter att oppositionen samlat in så många namnunderskrifter att en folkomröstning måste hållas.


"Folket har talat i Sölvesborg", skriver oppositionsrådet Louise Erixon (SD) tillsammans med Robert Manea (KD) och Emilie Pilthammar (MED) i ett pressmeddelande. Efter att ha samlat in minst tio procent av de röstberättigades namnunderskrifter i kommunen, motsvarande 1 400 stycken, är oppositionens slutsats att en folkomröstning ska genomföras.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Birgit Birgersson-Brorsson säger att namnunderskrifterna ännu inte kommit in till kommunen och därför vill hon vänta med att kommentera, rapporterar P4 Blekinge.

Frågan gäller huruvida kommunalrådet Kith Mårtenssons (M) arvode ska sänkas till tidigare nivå. Efter maktskiftet i Sölvesborgs kommun omorganiserades kommunledningen och följden blev en arvodeshöjning för den moderata politikern.

De oppositionella företrädarna skriver i en debattartikel i Aftonbladet att det innebär flera miljoner kronor i extra kostnader för Sölvesborgs invånare.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!