Från och med då kan du ha ett digitalt id-kort i mobilen – och så funkar det
Bank-id släpper digitalt id-kort. Arkivbild. - Foto: Bank-id/TT & Fredrik Persson/TT

Från och med då kan du ha ett digitalt id-kort i mobilen – och så funkar det

Bank-id lanserar ett digitalt id-kort i mobilen – som kommer att kunna användas i stället för ett fysiskt id-kort. Det uppger Bank-id i ett pressmeddelande under fredagen.


Att glömma sitt id-kort hemma kan ställa till med mycket problem. Kanske ska man ut på krogen, köpa bärs på Systembolaget eller hämta ut ett paket. 

Från och med 19 juni

Bank-id släpper nu ett nytt id-kort som du kan ha i mobilen. Den nya tjänsten lanseras på måndag den 19 juni, och ska bland annat kunna användas till vardagssysslor såsom paketutlämning.

"Vi vill erbjuda smidig och framför allt säker identifiering i fysisk miljö. Det är ett logiskt steg i utvecklingen att förenkla vardagen ytterligare för våra användare,” säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Bank-id, i pressmeddelandet.

Pin-kod och ansiktsigenkänning

När du ska legitimera dig med id-kortet behöver du ange pin-kod eller läsa av ditt fingeravtryck eller ansikte. Id-kortet är då aktivt i två minuter.

Den digitala id-handlingen har en rörlig QR-kod som en butik eller ett postombud kan läsa av, och bakgrunden är rörlig. Om du rör vid skärmen när id-kortet är aktiverat blir den suddig och ett ljud spelas upp.

Användare kommer att kunna välja om de vill använda Bank-id med eller utan den nya funktionen. För att aktivera det digitala id-kortet krävs giltigt pass eller nationellt id-kort, som skannas med hjälp av en mobiltelefon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!