En magnetkamera på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Den på bilden har inget att göra med den som nämns i artikeln. Arkivbild.
En magnetkamera på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Den på bilden har inget att göra med den som nämns i artikeln. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Droppställning slungades in i magnetkamera

Olyckan var nära när en ny magnetkamera på Nyköpings lasarett skulle ställas in av personalen. En droppställning som var klassad som antimagnetisk slungades mot magnetkamerans öppning när den sattes på.


Ingen kom till skada, men då det förelåg risk för allvarliga personskador har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria av Region Sörmland.

Händelsen inträffade i höstas. Sedan dess har radiologiska kliniken på sjukhuset tagit fram en ny rutin för att undvika liknande händelser. Enligt den ska all utrustning som används i rum där sådana magnetkameror finns testas med en magnet innan användning som extra säkerhetsåtgärd.

En magnetkamera används för att undersöka skador och sjukdomar i kroppen, men använder ingen röntgenstrålning. Den ser oftast ut som en 1,5 meter lång rund tunnel.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!