Johan Szymanski var räddningsledare på plats efter att olyckan i berg- och dalbanan Jetline inträffat under söndagsförmiddagen.
Johan Szymanski var räddningsledare på plats efter att olyckan i berg- och dalbanan Jetline inträffat under söndagsförmiddagen. - Foto: Maja Suslin/TT

Räddningsledaren: "Inte en lätt uppgift"

Fyra minuter efter larmet om olyckan på Gröna Lund var räddningstjänsten där med sin första enhet. Omkring 5 000 besökare var då i parken. Insatsen var komplicerad, säger räddningsledaren till TT.


— Vi behöver utrymma alla människor som befinner sig där för att kunna göra ett så effektivt arbete som möjligt och utrymningen skedde på ungefär tio minuter, så pass snabbt att vi inte blev fördröjda i vårt arbete, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Det olycksdrabbade fordonet hade fastnat i en kurva omkring sju meter upp i bergochdalbanan Jetline och det var ett antal personer som satt kvar i vagnarna när räddningstjänsten kom fram.

— Det var komplicerat, det är inte vanligt att man sitter fast uppe på hög höjd på det viset så det är inte en lätt uppgift utan krävde koordinering, både av stegbilarna och personal som kan klättra i de här anläggningarna och därför hade vi den typen av specialresurs med oss.

En person omkom vid olyckan.

Szymanski vill inte uttala sig om skadeläget för de övriga som satt i fordonet när olyckan skedde, men enligt sjukvården fördes totalt nio personer till sjukhus. Tre vuxna personer är allvarligt skadade. Bland de andra, lindrigt skadade, finns tre barn som tagits till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

— Men vem som helst som har sett det hela kan förstås på ett eller annat sätt bli chockade och vi har aktiverat stödgrupper för att ge hjälp till människor som har sett det här på håll, säger Szymanski.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!