Flera olyckor har inträffat på nöjesfält i Sverige de senaste åren.
Flera olyckor har inträffat på nöjesfält i Sverige de senaste åren. - Foto: Anna Clarén/TT & Marko Säävälä/TT

Sveriges 5 värsta tivoliolyckor – har kostat flera människor livet

Att bli fastklämd, få en trästock i huvudet eller falla handlöst till marken. För många är detta exempel på ens värsta mardröm. Nyheter24 listar de värsta tivoliolyckorna i modern tid. Och ger även exempel på vad som inträffat i våra grannländer.


Olyckan på Rainbow

Sommaren 2008 skakades nöjesfältet Liseberg i Göteborg av en olycka när åkattraktionen "Rainbow" plötsligt lossnade och störtade mot marken. 36 personer befann sig i karusellen varav 18 personer tvingades uppsöka sjukhus, tre med allvarliga skador. 

Attraktionen lossnade från sin axel och föll mot marken. Foto: ADAM IHSE / TT

Olyckan i bergochdalbanan

Två år tidigare skedde en olycka, då också på Liseberg i Göteborg, när bergochdalbanan "Lisebergsbanan" var med om en incident. Ett tåg tappade fästet i en backe och kom att ramma tåget som kom bakom. 15 vuxna och 6 barn skadades och tvingades uppsöka sjukhus med sina skador. 

Lisebergsbanan tåg föll bakåt och kolliderade med ett stillastående tåg. Foto: NIKLAS LARSSON /TT

Dödsolyckan på Parken Zoo

På Parken Zoo i Eskilstuna avled en parkarbetare efter att ha varit involverad i en olycka 2006. När den anställda städade i området under karusellen ”Jet Star” blev han påkörd av ett tåg. I ilfart kördes han till sjukhus med ambulans med flera allvarliga skador, dessvärre gick hans liv inte att rädda. 

Händelsen utreddes då som en arbetsplatsolycka, och i efterhand gick Arbetsmiljöverket ut och kritiserade parken och deras arbetsmiljöregler. 

Den anställde städade skräp och ogräs under attraktionen när han blev påkörd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olyckan i Flume-ride

Under sommaren 2006 var en mamma, hennes dotter och en väninna till mamman i färd med att åka den klassiska vattenkarusellen "Flume-ride" på Liseberg. Plötsligt utbryter panik i stocken när mamman greppar tag i vattenrännans kant för att försöka hålla kvar stocken inför ett brant stup på 14 meter. Stocken åker ner för stupen och kvinnan tappar greppet och flyger då ur stocken. Bakom kommer nästa stock, som vägde 350 kilo och kör på kvinnan i en hastighet på upp till 60 km/h. Hon fick skallskador men lyckligtvis överlevde hon händelsen.

Kvinnan skadades svårt men överlevde. Polisen spärrade efter händelsen av attraktionen. Foto: ADAM IHSE / TT

Dödsolyckan på Gröna Lund

På söndagsförmiddagen den 25 juni 2023 inträffade en dödsolycka på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Bergochdalbanan "Jetline", som varit i bruk på nöjesfältet sedan 1988, spårade ur och tappade ett hjulhus. En kvinna avled av sina skador och ytterligare nio personer skadades, varav flera allvarligt. 

I skrivande stund är det fortsatt oklart vad som orsakade olyckan och hur det kunde ske.

Två dagar efter olyckan meddelade Haverikommisionen att man arbetade utifrån två huvudspår: hjulen och säkerhetsbyglarna.

Den karaktäristiska blåa berg-och-dalbanan Jetlines olycka tog ett människoliv och skadade flera andra. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Här kan du läsa allt om olyckan i Jetline på Gröna Lund

Dödsolyckan på Tivoli, Köpenhamn

Sommaren 2022 avled en 14-årig flicka efter att ha varit involverad i en olycka i en av nöjesfältet Parkens bergochdalbanor, "Cobra".

En av attraktionens vagnar lossnade.

– Jag ser att baksidan av vagnen är avbruten. Det är svårt att förklara, sa ett ögonvittne till TV2 Østjylland. 

Olyckan kostade ett barn livet och skadade en 13-årig pojke. 

Händelsen var inte den första i just Cobra. Redan 2008 skadades fyra personer i en olycka i samma attraktion.

På bilden syns karusellen Cobra som tog en 14-årings liv sommaren 2022. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Olycka i barnkarusell, Oslo

På nöjesparken Tusenfryd, utanför Oslo, orsakade en dåligt tilldragen skruv att två barn, fyra och sju år, skadade sig när det miniflygplan de satt i störtade fyra meter ner i marken. Som tur var drabbades inget av barnen av några allvarliga skador. 

Händelsen inträffade sommaren 2002.

T.v avdelningsingejönren vid händelsen Aril Stölen och informationschefen Per Wiggo Richardsen står vid karusellen där olyckan inträffade. Foto: Morten Holm/TT


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!