Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. - Foto: Franc Zhurda/AP/TT

Kristersson pratar Nato med Orbán

Den svenska Natoansökan finns inte med på nästa veckas agenda i det ungerska parlamentet, uppger parlamentsledamoten Ágnes Vadai för TT. Statsminister Ulf Kristersson (M) ska tala med premiärminister Viktor Orbán under dagen.


På väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel konstaterar Kristersson att han inte har fått någon information om vad som gäller.

— Jag har bara sett mediauppgifterna. Men jag får säkert chans att växla några ord med (Ungerns premiärminister) Viktor Orbán. Jag kommer givetvis att fråga om tidigare besked från Ungern gäller, säger Kristersson till den svenska presskåren på plats.

Att Ungern inte röstar nästa vecka står klart efter ett utskottsmöte på torsdagen, där man fastställde vilka ärenden som ska avgöras under den sista sessionen före sommaruppehållet.

"Uppfyller kraven"

Därmed ser det mörkt ut för Sverige att hinna bli fullvärdig Natomedlem till toppmötet i Vilnius i juli, vilket är regeringens förhoppning.

— Jag tänker inte spekulera i den frågan. Vi har ju tidigare fått information om att de inte ska försinka någonting med medlemskapet. Jag har inga skäl att anta något annat just nu, säger dock Kristersson i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – som också deltar som inbjuden gäst i EU-toppmötet – upprepar för sin del att han förutsätter att både Ungern och Turkiet kommer att ratificera ett svenskt medlemskap. Men om också han ska prata med Orbán kan han inte säga.

— Vi får se. Nu ska jag upp och möta alla. Men jag har gjort klart många gånger att Sverige uppfyller kraven på medlemskap. Sverige kommer att bli en viktig Natomedlem, säger Stoltenberg i Bryssel.

Sommaruppehåll

Parlamentet i Budapest möts på måndag, tisdag och fredag nästa vecka. Det är sista chansen att ratificera den svenska Natoansökan innan ledamöterna tar sommarledigt.

— Mitt parti begärde att omröstningen skulle ske, men det röstades ner, säger oppositionspolitikern Ágnes Vadai på telefon från Budapest.

En liten möjlighet finns dock kvar att få in omröstningen på agendan. Oppositionen har sagt att de ska göra en ny begäran, som i så fall beslutas om på måndag. Men sannolikheten att majoriteten skulle ändra sig är minimal.

— Det är inte särskilt troligt, säger Vadai.

— De kommer bara att ändra sig om Turkiet skulle ändra sig innan dess.

Kan kallas in

Parlamentet öppnar preliminärt igen den 25 september, men det är möjligt att kalla in ledamöterna när som helst under uppehållet om det skulle behövas, till exempel om Turkiet skulle ge besked om att landet är redo att ratificera den svenska ansökan.

Ungerns regering har flera gånger sagt att man inte tänker försinka att Sverige går med i Nato, alltså att man inte vill vara sist.

Ungern och Turkiet är de enda Natoländerna som ännu inte godkänt Sveriges Natoansökan. Det ungerska parlamentet har skjutit upp sin omröstning vid flera tillfällen.

Regeringen i Ungern har till skillnad från Turkiet inte ställt några specifika krav på Sverige för att ratificera, men från regeringshåll har man beskrivit relationen till Sverige som "fruktansvärt dåligt".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!