Kykrogårdsmyggan kan ha spritt sig till Sverige.
Kykrogårdsmyggan kan ha spritt sig till Sverige. - Foto: Arkivbild/TT

Jakt på fruktade kyrkogårdsmyggan i Sverige – kan sprida dödlig sjukdom

Den sprider sig genom Europa – och snart kanske den kommer hit. Nu intensifieras jakten på den fruktade kyrkogårdsmyggan i södra delen av landet.


Fakta: Kan sprida virus

Kyrkogårdsmyggan, Aedes japonicus, är en halvstor mygga som sprider sig genom Europa. Nordligast finns den i Hannover i Tyskland.

Myggorna sprids ofta med vägtransporter.

Den lägger den sina ägg i små tillfälliga vatten, som exempelvis behållare av olika slag.

I Europa har den ofta påträffats i gravvaser på kyrkogårdar. Den lägger sina ägg i blomvaserna på gravarna och larverna utvecklas. Även andra myggarter gör så.

Källa: Artdatabanken

— Om de är här vill jag hitta dem!

Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), plockar ut svarta plastmuggar och en rad träspatlar ur bagageluckan. Muggarna ska fyllas med illaluktande gräsvatten, och sedan sättas ut nere i Norra hamnen i Malmö.

— Det är de här områdena de kommer till först med lastbilar, som hamnen till exempel.

Kyrkogårdsmyggan finns i norra Europa

Det är mitten av juni och fällorna med plastmuggar, i vilka man hoppas mygg ska lägga ägg, sätts ut i flera områden i både Trelleborg, Helsingborg och Malmö. Kommunerna hjälper till att sätta ut och kontrollera fällorna. Jakten på kyrkogårdsmyggan är en del av ett projekt som pågår till slutet av sommaren, berättar Anders Lindström.

— Vi har fått pengar från SMHI för att undersöka möjligheter att starta upp något slags övervakningsprogram för invasiva myggor, säger han och fortsätter:

Kyrkogårdsmygga. Arkivbild.

— Vi har sett under de senaste decennierna hur de här myggorna spridit sig. Nu finns de i norra Europa, i Tyskland.

Bland annat kyrkogårdsmyggan, som kan vara bärare av West Nile feber, har siktats. Den sprids ofta med transporter.

— Det är inte ens en dags körning mellan norra Tyskland och Malmö.

En aggressiv mygga

Det illaluktande vattnet, som man låtit gräs ligga och dra i, hälls på i muggarna. Sedan placeras de ut i snår runt om i hamnen. Ekolog Mats Wirén från Malmö stad markerar med rosa färg var muggarna finns.

Forskarna Disa Eklöf och Tobias Lilja laddar en äggfälla under överinseende av Anders Lindström från SVA (t v) och Mats Wirén (2:a fr h), ekolog på fastighets- och gatukontoret Malmö Stad, vid färjeterminalen i Norra Hamnen i Malmö.

— När frågan dök upp om stickmyggor är det intressant att se om vi kan hjälpa till.

West Nile sprids av myggor och drabbar främst fåglar. Men vad ska kommunen göra om myggorna som eventuellt kan bära på virus kommer hit?

— Kommer de väl hit så kommer de vara kvar. Men man kanske kan begränsa utbredningen, säger Mats Wirén.

Förutom i Malmö placerar SVA också ut så kallade så kallade äggfällor i Trelleborgs kommun och Helsingborgs stad.

I Europa har kyrkogårdsmyggan ofta påträffats i gravvaser på kyrkogårdar. Den lägger sina ägg i blomvaserna på gravarna och larverna utvecklas. Den förökar sig i små vattensamlingar och i en stad som Malmö hade den troligtvis sökt sig till bostadskvarter och odlingsområden, resonerar Anders Lindström.

— Faktum är att det är en aggressiv mygga, som håller till inne i villastäder. Man blir biten.

— Jag tänker att den måste komma hit. Det är så den har spritt sig till andra områden. Så antingen är den redan här utan att vi hittat den – eller så kommer den.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!