Från och med 3 juli gäller det nya beslutet från länsstyrelsen Jönköping
Från och med 3 juli gäller det nya beslutet från länsstyrelsen Jönköping - Foto: Håkon Mosvold Larsen/Fredrik Sandberg/TT

Svenska staden förbjuder invånarna från att ta vatten från sjöar: "Ansträngt"

Trots att det regnat mycket de senaste dagarna är vattenläget i sjöar och åar i Jönköpings län låga. Nu förbjuder man invånarna från att ta vatten så länge man inte har tillstånd.


Den som bor i Jönköpings län och tänkt hämta vatten från något av länets vattendrag får tänka om. 

Trots att det regnat mycket de senaste dagarna är vattennivåerna för låga, och från och med 3 juli förbjuder länsstyrelsen privatpersoner, föreningar och företag från att hämta vatten från sjöar och åar, vilket P4 Jönköping var först med att uppmärksamma.

"Detta innebär att du inte får ta vatten från ett vattendrag för att fylla din pool eller vattna din gräsmatta. Detta gäller både dig som privatperson, förening och som kommun. Det är inte heller tillåtet att ta vatten ur vattendrag utan tillstånd eller anmälan för flera hushålls vattenförbrukning, oavsett ändamål", skriver Länsstyrelsen Jönköping på sin hemsida. 

Emåsystemet värst drabbat

Långtidsprognoser som länsstyrelsen tagit del av visar att det finns stor risk för mer torka och varmare temperaturer senare i sommar, vilket skulle kunna förvärra läget ytterligare. 

För nu underlättas situationen litegrann tack vare det regniga vädret:

"Lagan och Nissan har tillfälligt börjat närma sig medelvattenföring, men kommer att börja sjunka igen när regnen upphör. Påverkan i vattendragen finns i hela länet men är extra ansträngt i de östra delarna och då särskilt i Emåsystemet."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!