Systembolaget listar vilken öl som passar till vilken grillad mat.
Systembolaget listar vilken öl som passar till vilken grillad mat. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ska du dricka till grillmaten – enligt Systembolaget

Att grilla och ta en kall öl är två saker som är ett vanligt inslag i den svenska sommaren. Frågan är dock vilken öl man ska äta till olika typer av grillad mat.


Under sommaren är grillen ett av de mest välanvända redskapen i många svenska hushåll. Att slänga på en köttbit, några korvar eller något vegetariskt hör verkligen sommaren till. Likaså en kall öl. Men den stora frågan är vilken öl som egentligen passar till vilken mat. 

Systembolaget har på sin hemsida presenterat några olika alternativ att dricka, beroende på vad det är du slänger på grillen. 

Grillat kött

Öl med mörkare och matigare ton som passar till köttets yta. Sötman i ölen lämpar sig också till en hetare såser. 

Grillad hamburgare och korv

Ale, mörkare lager och ljus lager passar alla tre till en grillad puck eller korven.

Grillad fisk

Om du istället slänger på en fisk med mycket smak så passar en ljusare ale alternativt en ljusare lager då beskan inte bör vara för hög så det blir en krock med fiskens grillade smak. 

Grillad halloumi

Då passar en ljusare, modern lager alternativt en fruktigare ale, till exempel en APA, session IPA eller New England IPA då sältan från halloumin sänker grundsmaken, vilket gör att du kan ha aningen högre beska i ölen. 

Grillade grönsaker

Då bör du istället söka dig till en ale, alternativt pale ale för att få en viss bitterhet och sötma som ger ölen en bra balans till maten. Även veteöl passar till grillade grönsaker och andra vegetariska alternativ.

Källa: www.systembolaget.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!