Sjuksköterskans utförde minst 40 operationer som hen inte hade formell kompetens eller tillstånd att utföra. Sjuksköterskan är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Sjuksköterskans utförde minst 40 operationer som hen inte hade formell kompetens eller tillstånd att utföra. Sjuksköterskan är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. - Foto: Marko Säävälä/TT

Sjuksköterska opererade utan tillstånd – uppdagades på grund av komplikationer

Under sju månader utförde en sjuksköterska på en hälsocentral i Gästrikland minst 40 operationer som hen inte hade kompetens för, rapporterar SVT Gävleborg.


Sjuksköterskan tog sig bland annat an födelsemärken, fettknölar, cystor, bölder, nageltrång och hudflikar. Dessutom gjorde hen två gynekologiska undersökningar och sydde akuta sårskador, ingrepp som brukar utföras av läkare.

Den ej sanktionerade operationsverksamheten uppdagades när en patient fick komplikationer. Region Gävleborg håller på med en genomgång av sjuksköterskans patienter och hittills har man funnit att ett antal av dem fått komplikationer.

Regionen har anmält sjuksköterskan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Sjuksköterskan är avstängd från sitt jobb och en arbetsrättslig process pågår.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!