Kameror installerades i flera soprum när bostadsbolag tröttnade på att hyresgäster inte tog hand om sitt avfall.
Kameror installerades i flera soprum när bostadsbolag tröttnade på att hyresgäster inte tog hand om sitt avfall. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT & Audun Braastad

Hyresgäster vägrade sortera sitt avfall: Då installerades kameror för 490 000 kronor

Ett bostadsbolag i södra Sverige tröttnade på att hyresgästerna inte tog ansvar för sorteringen av sitt avfall. Till slut valde de att installera kameraövervakning i sju soprum – till en kostnad på 70 000 kronor, styck.


Att gå ner i grovsoprummet kan för många innebära en stor frustration. Inte bara för lukten utan då grannar inte tar sitt ansvar och slänger soporna korrekt. 

Ett bostadsbolag i Svalöv i södra Sverige tog det hela på allvar och valde att göra något åt saken. Då många hyresgäster inte sorterade sina grovsopor innan det kastades fick man till slut nog och installerade övervakningskameror, det skriver Hem & hyra. 

Kameraövervakning för 70 000 kronor – styck

Innan man tog beslutet att kosta på sig dyr kameraövervakning satte bostadsbolaget upp information och skyltar med budskap och information kring hur soprummet bör se ut och hur sopor bör hanteras. Trots det blev det ingen förbättring, vilket ledde till att man tog det hela ett steg längre. 

– Flera gånger i veckan fick vår personal ställa sig och sortera i kärlen för att renhållningsbolaget ens skulle tömma dem, säger Anette Lassnack som är förvaltare på Svalövsbostäder. 

Sagt och gjort. Bolaget valde att installera kameraövervakning till sju soprum. Kostnaden landade på 70 000 kronor per soprum vilket berör omkring 300 hyresgäster.

Det innebär att bostadsbolaget totalt lagt ut strax under en halv miljon kronor, 490 000 kronor för att vara exakt, i en förhoppning att få bukt på problemen.

– Det är mycket pengar men är värt det för husvärdarna och hyresgästerna. Pengarna som oredan kostar kan vi lägga på annat, säger Svalövsbostäders vd Mikael Jönsson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!