Regeringen räknar med att det krävs en ännu större utbyggnad av antalet fängelseplatser än tidigare beräkningar, rapporterar TV4. Arkivbild.
Regeringen räknar med att det krävs en ännu större utbyggnad av antalet fängelseplatser än tidigare beräkningar, rapporterar TV4. Arkivbild. - Foto: Per Danielsson/TT

Regeringen: Inte ens planerade fängelser räcker

Kriminalvården har flaggat för att antalet fängelseplatser kan behöva fördubblas om Tidöavtalets kriminalpolitik genomdrivs. Regeringen skriver nu upp behovet med ytterligare 5 000 platser, rapporterar TV4.


Fakta: 13 förslag som får stor påverkan

1. Obligatorisk häktning i fler fall

2. Ansvaret för unga som är grovt kriminella

3. Straff för unga lagöverträdare

4. Fängelsepresumtionen avskaffas: målet är att fängelse ska dömas ut i fler fall än i dag

5. Skärpta straff för gängrelaterad brottslighet

6. Dubbla straff för gängkriminella

7. Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng

8. Skärpta straff för vålds- och sexualbrott m.m.

9. En ny påföljd: Förvaringsdom

10. Dagens form av mängdrabatt avskaffas

11. Återfall ska straffas hårdare

12. Nya regler för villkorlig frigivning

13. En utredning om att hyra anstaltsplatser utomlands

Källa: Kriminalvården

Svenska fängelser och häkten brottas med stora överbeläggningar. I en rapport till regeringen konstaterade Kriminalvården i våras att dagens runt 4 500 fängelseplatser behöver öka med upp till 4 900 nya platser, motsvarande över tio nya stora fängelser, om regeringens förslag på det kriminalpolitiska området ska bli verklighet.

Sedan tidigare pågår en utbyggnad som innebär att de fasta platserna ska växa till 7 500 till 2032. Den siffran skulle enligt Kriminalvårdens beräkning växa till som mest 12 400 platser om Tidöavtalet efterlevs.

Fyrdubbling

Men enligt TV4 Nyheterna räknar regeringen med betydligt större behov än så. Kanalen uppger med hänvisning till interna dokument att det kan handla om ytterligare 5 000 platser, alltså sammanlagt 18 000 fängelseplatser – en fyra gånger så hög siffra jämfört med dagens antal.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i en kommentar till TV4 att regeringskansliet analyserat flera tänkbara scenarier.

— Mot den bakgrunden har Kriminalvården nyligen fått i uppdrag att ta fram en ny, mer expansiv plan för utbyggnad.

Fängelseskepp

Enligt Strömmer kommer de nya målen kräva två intagna i varje cell och att man undersöker möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands. De dokument TV4 hänvisar till uppges även innehålla diskussioner om att upphandla fängelseskepp.

Kriminalvården ser dock säkerhetsrisker med förslagen, och tvekar om möjligheten att klara tidsplanen.

— Risken är att vi inte hinner växa i den takt som krävs, säger Susanne Wedin, avdelningsdirektör för anstalt, häkte, och frivård, till TV4.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!