Motdemonstranter vid manifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen.
Motdemonstranter vid manifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen. - Foto: Oscar Olsson/AP/TT

Koranaktion fördöms – Iran kräver gripande

Svenska ambassadörer har kallats upp i flera länder och demonstrationer i protest mot Sverige har hållits i Bagdad, Beirut och Teheran. I ett samtal med utrikesminister Tobias Billström krävde hans iranska motsvarighet att ansvariga för torsdagens koranaktion i Sverige grips.


"Personen som har begått den här oförlåtliga förolämpningen måste gripas, ställas inför rätta och hållas ansvarig för sina handlingar, annars kan Sverige räkna med beslutsamhet från islamiska länder", sade den iranske utrikesministern Hossein Amir-Abdollahian under samtalet med Billström enligt ett uttalande från Irans UD, rapporterar AFP.

På flera håll i Iran hörsammades myndigheternas uppmaningar till landsomfattande demonstrationer efter fredagsbönen. I Teheran, där hundratals samlades, brändes svenska flaggan, och ägg och tomater kastades mot Sveriges ambassad.

Även i Beirut och Bagdad tågade hundratals i protest mot koranaktionen utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen.

Kraftiga protester

Efter att Irak uppmanat Sveriges ambassadör att lämna landet och valt att kalla hem sin högsta diplomat i Sverige har svenska ambassadörer kallats upp i flera länder.

Saudiarabien kallar upp Sveriges chargé d'affaires i huvudstaden Riyadh, enligt saudiska UD för att fördöma en "handling som systematiskt provocerar känslorna hos miljontals muslimer världen över", rapporterar den Dubaibaserade nyhetskanalen al-Arabiya.

I Libanon kräver den islamistiska Hizbollahrörelsens ledare Hassan Nasrallah att det svenska sändebudet i landet utvisas och att Libanons ambassadör i Sverige ska kallas hem, skriver AFP.

Jordaniens utrikesdepartement kallar handlingen "en manifestation av islamofobi som uppmuntrar till våld". Enligt al Jazira har Sveriges ambassadör kallats upp till jordanska UD.

Även Förenade Arabemiraten har kallat upp Sveriges chargé d'affairs och i samband med det lämnat över en officiell protest mot "de upprepade attackerna mot, och missbruket av, koranen, utfört av extremister i Sverige", skriver den statliga nyhetsbyrån WAM, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

"Uppmuntrar till våld"

Kurdistans regionala regering (KRG) i irakiska Kurdistan har meddelar att man "avbryter arbetet med sin representation i Sverige".

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO), som har 57 medlemsländer, kallar koranaktionen "ytterligare en provokativ attack" som inte kunde motiveras med yttrandefrihet.

Också Turkiet, Syrien, Qatar med flera har riktat skarp kritik mot torsdagens aktion.

Mannen bakom koranaktionen säger i sin tur i en intervju med det franska nyhetsmagasinet Marianne att kan kommer att fortsätta bränna koraner så länge det är lagligt.

TT har sökt utrikesminister Tobias Billström.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!