Hur blir vädret i veckan? Nyheter24 frågade en meteorolog på SMHI
Juli har bjudit på en hel del regn. - Foto: Caisa Rasmussen/TT och Jae C. Hong/TT

Här blir det bäst väder i veckan – då kan värmen komma: “Drygt 20 grader och sol”

Juli har bjudit på svala temperaturer och regn på många håll i landet. Kanske har du, precis som många andra, semester den kommande veckan och hoppas på lite bättre väder. Nyheter24 frågade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, hur prognosen ser ut – och både regn och sol är att vänta.


Är du en av många semesterfirare som ännu inte fått särskilt mycket användning för solglasögonen och badkläderna? Då är du inte ensam. Juli 2023 har nämligen på många håll i landet gått i regnets tecken. 

Så blir sommarvädret sista veckan i juli 2023

Det verkar som att årets sista julivecka bjuder på minst sagt blandad kompott av både regn och sol. Det berättar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, för Nyheter24.  

– Inledningsvis i veckan väntas det vara lågtrycksbetonat, men allmänt så är det rätt så varierande väder. Även om det periodvis kan vara ganska mycket moln och skurar så kan det periodvis bli en del sol eller växlande molnighet i alla fall, berättar hon. 

Söderberg förklarar att det även ser ut att bli ett liknande väderläge även i slutet av veckan, men betonar att några vidare detaljer inte riktigt finns att se ännu. 

– Men det är nog fortsatt allmänt varierat. Periodvis kan det vara en del moln och skurar på många håll, men däremellan finns kanske också utrymme för en del sol. 

Meteorologen om prognosen: Så blir vädret i veckan

Till helgen kan luften bli varmare. Foto: Geir Olsen/TT

Och för de semesterfirare som längtar efter en aningen varmare temperaturer så kanske de inte behöver vänta särskilt länge till. 

– Det ser ut som att det är lite varmare luft som kan komma in i helgen över landet. Det är lite långt fram än så länge, men i det senaste prognosmaterialet vi har så finns det indikationer på det. Men vad det ger för exakta temperaturer beror mycket på molnighet, skurar och hur mycket utrymme solen kan få i helgen, förklarar Söderberg. 

Kan bli varmare till helgen

Luftmassan kommer alltså vara varmare över landet under helgen, men även om temperaturen kan stiga något, så är det fortfarande ingen solgaranti. 

– Det är relativt, beroende på vad man har haft för luftmassa innan. Generellt skulle det bli varmare i helgen, och det blir allmänt varmare luft över landet. Jag tror att man kommer att uppleva att själva luften är varmare, men vad gäller molnighet och skurar, och om man hamnar i regn så kanske man inte upplever det som att man får värme. Det beror också på var solen får komma åt, säger Söderberg. 

Meteorologen: Här blir det 20 grader och sol 

Var kommer det då egentligen att bli varmast i närtid, innan helgen? Enligt Sofia Söderberg är det under tisdag och onsdag högst temperaturer i de sydöstra delarna av landet, närmare bestämt östra och södra Götaland, samt ostligaste Svealand.  

– Det ser ut att bli drygt 20 grader i samband med sol i de här delarna, berättar Sofia Söderberg och tillägger: 

– Mest nederbörd under tisdag och onsdag blir det främst i Svealand och sydligaste Norrland, där det lokalt kan komma rikligt med regn. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!