Minst 30 000 människor har redan flytt undan de bränder som härjat på södra Rhodos sedan en vecka tillbaka. Arkivbild.
Minst 30 000 människor har redan flytt undan de bränder som härjat på södra Rhodos sedan en vecka tillbaka. Arkivbild. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Vd:n för Ving befinner sig på Rhodos – Claes Pellvik: "Som en vanlig semesterdag"

Tusentals personer har flytt undan de skogsbränder som härjat på Rhodos sedan en vecka tillbaka. Samtidigt fortsätter resebyrån Ving att flyga ner turister till norra delen av ön. "Jag befinner mig själv på Rhodos på semester med min familj", säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik.


Minst 30 000 människor har redan flytt undan de bränder som härjat på södra Rhodos sedan en vecka tillbaka.

Resenärer har varit inhysta i tillfälliga boenden i den största evakueringen i landets historia.

Ving har valt att ställa in flyg med resenärer som har inplanerade resor till den södra delen av ön. Beslutet gäller fram till den 6 augusti.

— Vi har valt att avboka resenärer som skulle bott på den södra delen av ön. Deras resor har blivit inställda eftersom dessa resmål påverkats av branden, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på semesterföretaget Nordic Leisure Travel där Ving ingår.

Ving flyger som vanligt till Rhodos

När det kommer till den norra sidan har man dock valt att flyga som vanligt – trots bränderna och trots att grekiska myndigheter varnat för att det finns en stor risk för fler bränder i stora delar av landet.

— Vi följer uppmaningar från svenska och grekiska myndigheter. Just nu finns det ingen avrådan. Det som är viktigt för oss att få fram är att 95 procent av våra gäster har resor inplanerade till den norra delen, säger Claes Pellvik.

TT: Har resenärer som inte tycker att det inte känns säkert möjlighet att avboka sina resor?

— Nej, det kan man inte. Det finns ingen avrådan från varken svenska eller grekiska myndigheter.

Ving-vd:n Claes Pellvik: "Som en vanlig semesterdag"

Claes Pellvik har själv valt att semestra med sin familj på Rhodos.

— Vi ser ingen brandrök. Vi ser ingen eld. Allt är öppet som vanligt. Det är som en helt vanlig semesterdag vid Medelhavet i slutet av juli.

TT: Bränderna uppges vara i mitten av ön. Hur ser ni på risken för att det snabbt kan sprida sig?

— Vi har såklart löpande kontakt med både svenska och grekiska myndigheter. Just nu finns det inget som pekar på att det finns någon risk för spridning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!