Regeringen och SD vill satsa på förstärkningsteam som ska stötta socialtjänst och kommuner i arbetet mot att förhindra att unga dras in i kriminalitet. Arkivbild.
Regeringen och SD vill satsa på förstärkningsteam som ska stötta socialtjänst och kommuner i arbetet mot att förhindra att unga dras in i kriminalitet. Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Tidöpartier: Stärk socialtjänsten mot gängen

Regeringen och Sverigedemokraterna vill inrätta så kallade förstärkningsteam för att stötta socialtjänsten i arbetet med att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.


Därför inrättas en delegation för brottsförebyggande åtgärder inom det sociala området, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Linda Lindberg, SD:s gruppledare i riksdagen, i en debattartikel i GP.

Delegationens första uppdrag blir att lämna förslag på hur sådana förstärkningsteam, som i Tidöavtalet kallas för nationell social insatsstyrka, kan utformas. Tanken med teamen är att de ska stötta socialtjänsten med omvärldsanalys och erbjuda både kunskapsmässigt och operativt stöd.

De skulle också kunna samverka med andra relevanta aktörer och myndigheter som skola, polis och sjukvård, skriver de båda politikerna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!