Prideparaden i Malmö i juli lockade rekordmånga deltagare. Snart går den i Stockholm. Arkivbild.
Prideparaden i Malmö i juli lockade rekordmånga deltagare. Snart går den i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

MP: Förbättra säkerhetsstödet till Prideevent

Attacker och hot har riktats mot hbtqi-evenemang i sommar. Nu vill Miljöpartiet att fler organisationer ska få stöd för säkerhetshöjande åtgärder.


Prideveckan pågår i Stockholm med en rad evenemang och på lördag hålls Prideparaden.

Under sommaren har andra evenemang utsatts för attacker och hot, däribland ett så kallat transkollo för barn utanför Linköping som fick ställas in efter att man mottagit hot.

Och i slutet på juni utsattes Västerås Pride när en grupp män attackerade Prideparken och misshandlade en man svårt.

— Vi hade hellre ägnat veckan åt att prata om hur vi kan stärka och utveckla rättigheter, men det här året så blir fokus på hur man ska skydda och göra det möjligt att leva som hbtqi-person i Sverige, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Kan söka pengar

MP vill stärka möjligheten för organisationer som främjar de mänskliga rättigheterna och värnar demokratin att söka medel för så kallade säkerhetshöjande åtgärder. I dag ligger stödet på 44 miljoner kronor. Det kan handla om säkerhet i lokaler, inför ett läger eller en festival.

Statskontoret har analyserat stödet och konstaterar att det fungerar dåligt, de organisationer som behöver stödet mest fungerar det sämst för. Stödet omfattar heller inte till exempel en säkerhetsutbildning. MP uppmanar regeringen att göra om stödet enligt Statskontorets förslag.

— Vår förhoppning är att det ska nå fler, säger Stenevi.

Nationell telefonlinje

MP vill också inrätta en nationell stödlinje för hatbrott. En sådan kan bidra till att fler som utsätts för hatbrott vågar göra en polisanmälan, enligt partiet. Stödlinjen bedöms kosta en miljon kronor om året i ett inledande stadium, något partiet avsätter pengar för i höstbudgeten. Det kan verka lite pengar, men ofta börjar man i ett mindre format och kan sedan skala upp, säger Stenevi.

— Det vore ett stort stöd och en viktig signal att samhället ser väldigt allvarligt på hatbrott.

Det är samtidigt viktigt att kommuner erbjuder mötesplatser för hbtqi-personer, framhåller hon, och kritiserar sedan regeringens stödparti Sverigedemokraterna.

— Vi ser hur den här upptrissade stämningen riskerar att trigga våld. Det är också något som uttrycks i Säpos årsrapport. När de hatiska strömningarna når in i finrummen, då ökar också legitimiteten hos ensamma galningar och risken för våldsbrott.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!