Våldsamheter har utbrutit i samband med festival i Järva.
Våldsamheter har utbrutit i samband med festival. - Foto: Niklas Svahn/TT

Totalstopp på E18 efter kaoset i Järva: "Det är folk på motorvägen"

Våldsamheter har utbrutit i samband med en regimtrogen eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm, skriver Expressen. Enligt tidningen ska runt 1 000 motdemonstranter vara på plats och stenkastning har förekommit.


Personer ska också ha tagit till påkar och tältpinnar från nedrivna tält för att använda som tillhyggen, enligt Expressen.

– Det jag kan prata om är att polisen är på plats för att avbryta brottsliga handlingar. Det handlar om personer som valt att inte följa de anvisningar som polisen givit dem, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen, till TT.

Våldsamt upplopp på festival på Järvafältet 

På sin hemsida skriver polisen att det rör sig om ett våldsamt upplopp.

I nuläget finns det inga uppgifter om skadade festivaldeltagare eller andra som befann sig i området, enligt polisen. Inte heller uppges några poliser vara skadade i samband med upploppet.

Expressen uppger att minst nio polisbussar är på plats.

Även räddningstjänst och ambulans är på plats, men Helen Wickberg, teamledare på SOS Alarm, kan inte se hur många enheter av varje som är på plats.

– Det har ringt in väldigt många till oss, säger hon. 

Kaoset i Järva skapar totalstopp på E18

E18 vid Järvaområdet är helt avstängd i båda riktingarna på grund av att människor befinner sig på vägbanan, skriver Trafikverket på sin hemsida. "Avstängningen sker efter beslut av polisen och det finns ingen prognos för när trafiken kan släppas på igen", säger Trafikverkets presstjänst till TT. 

– De stoppar trafik då det är folk på motorvägen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket till Expressen. 

Festival Eritrea Scandinavia har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!