Den nyttiga frukten har många nyttiga egenskaper, men nu varnar dietisten för dess negativa effekter.
Den nyttiga frukten har många nyttiga egenskaper, men nu varnar dietisten för dess negativa effekter. - Foto: TV4 och Leif R Jansson/TT

Här är sommarfrukten du INTE ska äta om du har känslig mage: "Som en bomb"

​Vattenmelon är en härligt svalkande och söt frukt som många svenskar tycker om att avnjuta i sommarvärmen. Men den populära frukten kan innebära flera negativa effekter för den som lider av magproblem, enligt dietisten Sofia Antonsson.


Det finns mer än tusen varianter av vattenmelon och de kommer i olika smaker, färger och former. Frukten tillhör gurkväxt-familjen och är en nyttobomb full av vitaminer, men vad många inte vet är att den kan ge förödande konsekvenser för personer som lider av magproblem.

Vattenmelon är "som en bomb" för personer med magbesvär

Nu varnar Sofia Antonsson, dietist och expert på kostbehandlingen FODMAP om vattenmelonen för de med känsliga magar.

– Den innehåller vissa ämnen som kan få magen att bli som en liten ballong. Har man känslig mage så blir vattenmelonen som en bomb, säger hon till TV4.

Dietisten beskriver vattenmelonen som "den värsta av den värsta" då den innehåller fodmaps, vilket är ämnen som stör magen. De är alltså jäsningsbara kolhydrater som kan orsaka tarmproblem.

– Så man kan säga att den är den värsta av de värsta, säger hon.

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

Varianter av melon som är bra för magen

– Gul melon, grön melon eller orange melon är jättesnälla mot magen, säger Sofia Antonsson.

Hon understryker även att man inte ska undvika vattenmelon "bara för att" om man inte lider av magproblem, men däremot behöver de med känslig mage se upp för den rosa sommarfrukten.

Sofia Antonsson ger grönt ljus för gul melon. Foto: Leif R Jansson/TT
/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!