En utredning ska ta fram förslag på en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld, meddelar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.
En utredning ska ta fram förslag på en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld, meddelar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild. - Foto: Oscar Olsson/TT

Ny strategi mot könsrelaterat våld utreds

Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld.


Utredningen ska se över vad som fungerar i det nuvarande arbetet samt "föreslå en mer inkluderande formulering för nuvarande delmål om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra".

Det skriver jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tillsammans med Saila Quicklund, gruppledare för Moderaterna i arbetsmarknadsutskottet, och Camilla Rinaldo Miller, familje- och jämställdhetspolitisk talesperson för KristdemokraternaSvD Debatt.

Sedan 2017 finns en tioårig nationell strategi med målet att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin, som den tidigare regeringen startade, omfattar även hedersrelaterat våld, våld mot hbtqi-personer och det våld män utsätts för av kvinnor.

Tidigare i våras inledde regeringen arbetet med ett åtgärdsprogram för 2024–2026, de sista två åren av den nuvarande strategin.

Utöver en ny nationell strategi ska en särskild utredare se över om arbetet mot hedersrelaterat våld ska bli ett eget nytt delmål i jämställdhetspolitiken. Av de sex delmål som bygger politiken i dag inkluderas hedersvåldet i målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

"Vi måste också ge problematiken den synlighet och uppmärksamhet som krävs för att arbetet ska bli effektivt", skriver de.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!