Det är inte bara i Åre, på bilden, som Sverige är extra blött nu. Det myckna regnandet har lett till översvämningar på flera håll och SMHI har utfärdat röda varningar för 'extremt höga flöden i bäckar och diken i fem län.
Det är inte bara i Åre, på bilden, som Sverige är extra blött nu. Det myckna regnandet har lett till översvämningar på flera håll och SMHI har utfärdat röda varningar för 'extremt höga flöden i bäckar och diken i fem län. - Foto: Räddningstjänsten/TT

Fortsatt regnkaos – SMHI utfärdar röd varning på flera håll

Kraftigt regnande fortsätter att ställa till problem på flera håll i södra och mellersta Sverige, inte bara i Åre där läget är svårast. För fem län har SMHI utfärdat röda varningar för höga vattenflöden med mycket stor påverkan.


De röda varningarna för tisdagen och onsdagen berör Västra Götaland, Halland, de västra delarna av Kronoberg, samt Värmland och Örebro län. Det innebär att mycket stora regnmängder kan leda till "extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll".

För delar av Jämtland, Gävleborg och Dalarna är varningarna gula, en grad lägre. Men I Åre by i Jämtland är läget allvarligt där en å har svämmat över och lett till att Europavägen till Norge, E 14 stängdes av tillfälligt. Det var också stopp i tågtrafiken genom Åre och andra vägar genom samhället.

Flera mindre vägar i Västernorrland och Gävleborg påverkas av översvämningar.

Söder om Rättvik i Dalarna har järnvägen stängts av på grund av vattenpåverkan och det har varit översvämningar i Rättvik.

Maria Jax i Gärdebyn vid Rättvik konstaterar att vattnet spolat bort infartsvägen till huset.

Tågtrafiken påverkas efter urspårning

Efter urspårningen mellan Iggesund och Hudiksvall under måndagen är det störningar i tågtrafiken mellan Gävle och Sundsvall och trafiken väntas inte vara igång som vanligt förrän i slutet av veckan. Det SJ-tåg som spårade ur gjorde det på grund av att vatten hade underminerat banvallen.

Det blåser hårt längs kusterna i södra Sverige, särskilt vid Västkusten. Vindkänsliga fordon bör inte åka över Öresundsbron, enligt brons ansvariga.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!