Det är risk för översvämning och höga vattenflöden till följd av senaste tidens kraftiga regn. Arkivbild.
Det är risk för översvämning och höga vattenflöden till följd av senaste tidens kraftiga regn. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Röda vädervarningar – kraftigt regn och risk för översvämningar

Efter den senaste tidens kraftiga regn är det nu återigen risk för översvämningar på flera håll. SMHI har röda varningar för Dalarna och Gästrikland.


Sedan i fredags är det röda varningar i Gavleån, utanför Gävle, och i Marnäsån och Kolningsån, utanför Falun på grund av stora regnmängder som fallit den senaste veckan. I Gavleån är det risk för översvämningar.

— Det handlar om extremt höga flöden i vattenstånden för båda de här områdena, och extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Det här är flöden som uppstår vart 50:e år, säger Erik Höjgård-Olsen, meterolog på SMHI.

På tisdag väntas dessutom mer regn över delar av landet, bland annat i Gävleområdet.

— Det är ingen ny Hans direkt, det kommer nog dra över på 6 timmar. Men lokalt kan det komma 20–30 millimeter, säger Erik Höjgård-Olsen.

SMHI utfärdar röda varningar

De röda varningarna gäller tills vidare, enligt SMHI.

— Det är allvarligt, röd varning motsvarar vår högsta nivå. Det har ju varit ett stort medieuppbåd kring det här, vilket är bra, för det gör att många känner till det, så det kommer nog inte som en överraskning, säger Höjgård-Olsen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!