En tågvärd har varslats om uppsägning. Arkivbild.
En tågvärd har varslats om uppsägning. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Tågvärd varslas om uppsägning – filmade hytt: "Larv från arbetsgivaren"

En tågvärd vid pendeltåget i Stockholm har varslats om uppsägning efter att ha filmat delar av en förarhytt, enligt fackförbundet Seko. Orsaken uppges vara att filmen – och agerandet – utgör en säkerhetsrisk.


Tågvärden lade ut filmen på Tiktok, där hon bland annat ses vrida om en nyckel. På måndagen fick kvinnan ta emot ett varsel om uppsägning av "personliga skäl", med muntlig information om att det hela hade med filmen att göra.

— Det här är bara larv från arbetsgivaren. Det hon har gjort är att hon har stoppat in sin nyckel i ett nyckelhål och vridit om, vilket gör att bland annat videoövervakning aktiveras, säger Susann Högye, ordförande för Seko Pendelklubben.

— Det är ju faktiskt bara en nyckel, och man kan inte lära sig något om tåget genom att titta på filmen. Det är som att visa hur man sätter på en dator, fortsätter hon.

MTR, tågvärdens arbetsgivare, uppger för TT att företaget inte uttalar sig om specifika personalärenden.

— Det kan ske överträdelser mot anställningsavtal som kan resultera i en uppsägning, och det skulle till exempel kunna vara att man delat material som leder till en säkerhetsrisk, säger Erik Söderberg, presschef vid MTR.

Tågvärdarna vid pendeltågen är för närvarande under utfasning efter ett politiskt beslut.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!