Det finns inga åldersregler gällande vem som får följa med på jakt och många jägare tar med sina barn, uppger Svenska jägareförbundet. Arkivbild.
Det finns inga åldersregler gällande vem som får följa med på jakt och många jägare tar med sina barn, uppger Svenska jägareförbundet. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Jägareförbundet: Du kan ta med spädbarn på jakt

Björnattacken på en jägare och hans 14-årige son har fått stor uppmärksamhet. Barn under 15 år får inte jaga, men det finns inga regler för vem som får följa med. Du kan ta med spädbarn eller pensionärer, det finns inga regler, säger Magnus Rydholm på Svenska jägareförbundet.


Fakta: Gör så här om du möter en björn

För att undvika möte med björnar, gå gärna och prata, gnola eller låt på något annat sätt i skogen.

Sätt till exempel en liten pingla i bältet så att det låter när du går. Det behöver inte låta särskilt högt, eftersom björnen har god hörsel och gott luktsinne.

Möter du en björn i skogen: Försök behålla lugnet. Tala lugnt och backa lugnt därifrån. Spring helst inte, eftersom björnen springer 60 kilometer i timmen.

Björnar ser ganska dåligt, så lägg gärna ifrån dig något plagg, en keps eller en jacka, en bit bort. Då kan björnen nyfiket börja undra vad det är, gå fram och nosa på föremålet, känna doften av människa och lufsar därifrån.

Blir du direkt angripen av en björn utan chans att backa, vilket sällan inträffar, rulla ihop dig på marken och se till att skydda huvud och nacke.

Källa: Benny Gäfvert, rovdjursexpert, WWF

Det var på måndagseftermiddagen som en jägare som deltog i licensjakten på björn i Ljusdals kommun attackerades av en björn. Med sig hade han sin 14-årige son.

Det finns inga åldersbegränsningar för att få följa med på jakt, berättar Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägareförbundet.

— Däremot för att få stå med vapen måste du vara 15 år gammal. Då får du uppsiktsjaga tills du är 18 och kan få licens. De som går jaktgymnasium kan få ett undantag och få licens tidigare, säger han.

Säkerhet viktigt

Samma regler gäller för all typ av jakt, oavsett om man jagar hare eller björn. Och det är inte ovanligt att barn följer med, säger Magnus Rydholm.

— Jägare som har barn tar ofta med dem, för barnen vill följa med. Att det händer så dramatiska olyckor som det gjorde under björnjakten är extremt sällsynt.

Han ser inget behov av ny reglering, men poängterar vikten av ett gott säkerhetstänk som jägare.

— Det är inte lika troligt att de hamnat i den här incidenten om de suttit i ett jakttorn till exempel. Då är det inte lika lätt för björnen att hoppa på jägaren utan den hade behövt klättra upp först – och det är inte troligt att den gjort det.

"Ovanligt händelse"

Magnus Rydholm tror inte heller att olyckan kommer att påverka attityden till att ta med sig barn på jakt i framtiden.

— Man kan jämföra med olyckan när de åkte bergochdalbana på Gröna Lund. Kommer det påverka folks vilja att åka bergochdalbana? Nej, jag tror inte det på sikt, det är en väldigt ovanligt händelse.

Både pappan och sonen klarade sig efter måndagens olycka. Pappan skadades i huvudet men räddades av 14-åringen som slog till björnen – vilket distraherade djuret tillräckligt för att pappan skulle få iväg ett dödande skott.

— I det här enskilda fallet var den positiva utgången faktiskt beroende av att han hade med sig sin son, det kanske inte alls hade gått lika bra om han inte hade varit på plats, säger Magnus Rydholm.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!